Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor

Luftvärmepump till friggebod och attefallshus

En luftvärmepump i friggeboden ger härlig värme och många användbara funktioner. Luftvärmepumpen är ett miljövänligt alternativ och har låga driftskostnader. Den ger en jämn temperatur och det finns även möjlighet till underhållsvärme under de perioder då friggeboden inte används.

Komplementbyggnad på tomten

Som villaägare har man möjlighet att sätta en komplementbyggnad på tomten utan bygglov. Sommaren 2014 träder en ny lag i kraft, som innebär att man som villaägare inte längre är begränsad till de små friggebodarna, utan istället kan välja ett större attefallshus, som kan användas som permanentboende.

Friggebod

Sedan en tid tillbaka har man kunnat sätta en liten komplementsbyggnad på tomten på 15 m², utan att det krävs bygglov. Friggeboden kan exempelvis utgöra en gäststuga.

Attefallshus

2014 kom beslutet om att utöka storleken på friggebodarna. Den nya lagen ger tillstånd att sätta en ett komplementsbostadshus på tomten på 25 m². Attefallshuset kan användas som permanentbostadshus tillskillnad från de tidigare friggebodarna. Huset kan ha kök, badrum och vara utrustat för åretruntboende.

Uppvärmning av friggebod

Att värma små utrymmen är lite speciellt. Många väljer lösningar som har ett lågt inköpspris, som flyttbara el-element. El-elementen är dock dyra i drift och ett dåligt alternativ ur miljösynpunkt. Att installera en kamin och elda, är svårt då ett så litet utrymme snabbt blir för varmt. Det blir svårt att få en lagom temperatur.

En luftvärmepump ger jämn värme till en låg driftskostnad och är ett bra alternativ för den miljömedvetne. Luftvärmepumpen är framför allt ett smidigt och lönsamt alternativ i de lite större attefallshusen, som ska användas som bostad åtminstone delar av året.

Luftvärmepump till friggeboden eller attefallshuset

Letar du luftvärmepump till en friggebod eller attefallshus, ska du välja en av våra minsta modeller. I en friggebod finns en mycket liten luftvolym och det är därför viktigt att luftvärmepumpen inte är för stark.

Det är också viktigt att du väljer en luftvärmepump med inverterstyrning. Inverter eller varvtalsreglering innebär att luftvärmepumpen kan anpassa sig bättre efter den aktuella situationen. Istället för att hela tiden slå av och på, varvar värmepumpen ned, när det inte behövs så mycket värme. Du slipper störande ljud, när värmepumpen slår av och på och minskar dessutom energiförbrukningen och slitaget.

Behöver du underhållsvärme?

Underhållsvärme kan hålla friggeboden på runt 10°, när den inte används. På så vis skyddar du friggeboden mot fukt och mögel. Dessutom skyddar underhållsvärme mot sönderfrusna rör, vilket särskilt kan bli ett problem i ett attefallshus, som kan vara utrustat med både kök och badrum. Underhållsvärmen gör det också lättare att öka värmen vid behov.

Många av de minsta värmepumparna saknar funktionen för underhållsvärme. Är detta en funktion du behöver? ? Var noga med att luftvärmepumpen har underhållsvärme.

Filtrera

Sortera

0 Produkter

Här var det dessvärre väldigt tomt! Prova att ändra dina filtreringar ovan, eller kontakta vår produktrådgivning så kan vi förhoppningsvis hjälpa dig hitta rätt!