Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Koll på ventilation

Hur har du det med ventilationen hemma? Vill du säkerställa att ni har riktigt bra luft i hemmet? En bra luft i hemmet hjälper till att hålla familjen frisk och kan ge bättre sömn, samtidigt som huset mår bra. Vi hjälper dig att kontrollera och åtgärda problem med ventilationen.

Därför bör du ha koll på ventilationen

En bra ventilation är avgörande för en god hälsa och för ett välmående hus. Dålig ventilation kan exempelvis orsaka problem med huvudvärk, torra slemhinnor, allergier och sömnsvårigheter. Samtidigt vistas vi ofta många timmar i hemmet varje dygn och mycket av den tiden i sovrummen. Vintertid ökar tiden vi vistas inomhus.

Läs mer:

Om ventilation och hälsa

familjens hälsa

God ventilation är viktigt för familjens hälsa

Så vet du om du har dålig ventilation

Vanliga tecken på dålig ventilation visar sig i huset, samtidigt som det påverkar din hälsa negativt. Kondens och imma på insidan av fönster och på speglar är tecken på att ventilationen inte är optimal. Hälsoproblem som återkommande huvudvärk, allergiska besvär och astma samt torra slemhinnor är tecken på att du har dålig ventilation i din bostad.

Läs mer:

Så vet du om du har dålig ventilation Testa om du har dålig ventilation Kontrollera din ventilation

Varför förändras ventilationen?

Ofta förändras ventilationen för att man gör olika förändringar i huset. Man kanske genomför en energibesparande renovering eller byter värmekälla. Allt som bidrar till ökad isolering i huset eller förändring av temperatur kan också påverka husets luftflöden. En annan anledning till försämrad ventilation kan vara ändrade vanor. Kanske flyttar någon i familjen hemifrån eller ett nytt tillskott i familjen gör att huset utnyttjas på ett nytt sätt. Om man vistas mer i huset, tvättar mer och duschar mer, kan ett hus som tidigare var i balans komma upp i fuktnivåer som ventilationen inte kan hantera.

Läs mer:

Om ventilation och renovering