Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Ventilation för sovrum, vardagsrum och allrum

I de rum vi spenderar mest tid är flödet av frisk luft särskilt viktigt. I sovrum, vardagsrum och allrum skall det finnas möjlighet för frisk luft att ta sig in via friskluftsventiler, även kallade tilluftsventiler.

Ventilationen i sovrummet är särskilt viktigt

Du spenderar ungefär en tredjedel av din tid i sovrummet. Det blir många år av ditt liv när du lägger ihop timmarna. Vi sover för att våra kroppar ska kunna återhämta sig och göra sig av med skräp och slaggprodukter som vi samlat på oss under dagen. Den dagliga avgiftningen som vi går igenom under sömnen försämras om kroppen samtidigt måste kämpa mot ny och skadlig luft som vi andas in under natten.

Ren luft i sovrummet hjälper kroppen att göra sig av med skadliga ämnen och bristen på den kan vara orsaken till varför du aldrig vaknar riktigt utvilad på morgonen. Din kropp är helt enkelt trött efter att ha fått kämpa med föroreningar hela natten. Med rätt antal friskluftsventiler i sovrummet kan du motverka dålig ventilation. Allra bäst resultat får du dock med en kompletterande luftrenare som effektivt tar bort 99,9 % av alla skadliga partiklar i luften.

Placering av tilluftsventil

Regeln för god ventilation är en friskluftsventil per 25 kvadratmeter.

Har du ett vardagsrum som är större än 35 kvadratmeter bör du därmed montera två friskluftsventiler för optimal effekt. Ventilerna monteras högt upp på väggen. Finns det ett fönster i rummet bör du montera ventiler över och vid sidan av fönstret.