Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Hur mycket låter AC?

Svalt och skönt, men hur mycket kommer jag egentligen störas av ljudet? Välj rätt modell, om du vill säkra upp en riktigt låg ljudvolym!

Hur mycket låter luftkonditioneringen?

På produkterna anges ljudtrycktnivå. Att det finns flera siffror, beror på att det låter olika mycket vid olika fläkthastigheter. Detta är ljudet vid en meters avstånd från AC:n.

Men hur mycket är det då?

En fast installerad AC eller luft-luftvärmepump har ofta en lägsta ljudtrycksnivå på runt 20 dB. Men vad innebär det?

I listan kan du jämföra med hur högt olika fenomen låter:

  • 10 dB(A) - svagt brus från löv
  • 20 dB(A) - ett sovrum på natten
  • 30 dB(A) - en viskning
  • 40 dB(A) - ett bibliotek, fågelkvitter
  • 60 dB(A) - vanlig samtalston
  • 70 dB(A) - ljudvolymen i bilen, tvättmaskin
  • 80 dB(A) - hårtork

Visste du att

Fast installerad AC är både tystare och mer effektiv än portabla aggregat. Men det portabla aggregatet kan du flytta runt efter behov. Vilket passar dig bäst?

Vad ska jag välja för lägsta ljudvolym?

Här kommer några tips, för att få en AC med låg ljudvolym:

Fast installerad AC - inte portabel

Generellt, ska du välja en fast-installerad AC. I och med att dessa har en utedel, som sitter utomhus, slipper du mycket utav ljudet inne i huset. En portabel AC eller luftkylare låter mer.

Till fast installerad AC

Jämför produkter

Titta också på AC:n ljudvolym och inte endast på den lägsta siffran. För att få en bättre effekt, kan det behövas lite mer fläkthastighet. Ett tips är också att titta på en vanlig luft-luftvärmepump. För lägsta ljudnivå, kan det vara idé att titta på en lite mer avancerad maskin. En AC eller luft-luftvärmepump med bättre kvalitet, är vanligtvis också något tystare.

Gå upp lite i kapacitet

Tänk också på AC:ns kapacitet. Om du väljer en AC som bara precis förväntas kyla den yta du önskar, kommer AC:n att behöva gå på max, för att lyckas. Väljer du en kraftigare AC, med bättre effekt, kan det gå en lägre nivå och då låter den inte lika mycket. Precis som en bil med svagare motor låter mer när den kör på motorväg.