Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Illustrationen visar hur AC-teknik fungerar.
I artikeln...
Så fungerar AC
Så lång tid tar det att få det svalt
Så använder du AC hemma

Hur fungerar luftkonditionering och AC

En AC eller luftkonditionering kyler ditt hem genom att avlägsna och transportera värmen från inomhusluften till utsidan av huset.

Så kyler din AC luften

så fungerar en ac

För att din AC ska kunna avlägsna värmen från inomhusluften använda ett köldmedium. Ett köldmedium är ett ämne som transporteras runt i ett kylsystem, där det utsätts för olika mycket tryck. Det förändrade trycket gör att köldmediet ändrar form, från flytande vätska till gas och tvärtom.

  1. Först passerar köldmediet en expansionsventil där trycket sjunker. Då tvingas även köldmediets temperatur ner.
  2. Köldmediets nu låga temperatur gör det möjlighet att sedan hämta upp värme från den varmare inomhusluften, när den passerar inomhusdelens värmeväxlare.
  3. Därefter transporteras köldmediet vidare till en kompressor vars uppgift är att öka trycket och då även temperaturen ytterligare.
  4. Sedan passerar köldmediet ytterligare en värmeväxlare, där värmen avges.
  5. För att cykeln ska börja om förs köldmediet vidare till en expansionsventil där trycket återigen sänks så att köldmediet blir till vätska och på så sätt kan börja absorbera värme igen.

För att cykeln ska börja om förs köldmediet vidare till en expansionsventil där trycket återigen sänks så att köldmediet blir till vätska och på så sätt kan börja absorbera värme igen.

Så lång tid tar det att kyla ner hemmet med AC

Att nå inställt temperatur brukar inte ta mer än några timmar. Du får snabbast effekt om du ställer in ett högt fläktläge på din AC och undviker att ställa in en alldeles för låg temperatur. Vidare är det bra om du isolerar utrymmet du ska kyla genom att stänga fönster och dörrar.

» Så använder du din AC på bästa sätt

Vanligare med luftkonditionering hemma

Att använda luftkonditionering i hemmet blir vanligare och vanligare även i vårt stundtals kyliga klimat. Med klimatförändringar och värmeböljor har många insett fördelen med att snabbt och effektivt kunna kyla utrymmen som sovrum eller vardagsrum när hettan slår till. Samtidigt har det blivit allt lättare att hitta ett alternativ som passar, då man idag kan välja mellan många olika modeller av såväl fast installerad AC som portabel AC.

Läs mer om olika sorters AC för hemmet här:

AC som använder värmepumpsteknik

Fast installerad AC är det mest effektiva sättet att få luftkonditionering hemma. Den kan kyla stora ytor och till en låg energiförbrukning. Fast installerad AC använder värmepumpsteknik och köldmediekretsen sluts på plats. Därför måste dessa aggregat installeras av en certifierad kyltekniker. Läs mer om f-gas och fast installerad AC.

Luftkonditionering utan utedel är ett bra alternativ när du vill ha en effektiv AC, men har svårt att placera ett aggregat utomhus. Du får dessutom installera själv, eftersom köldmediekretsen redan är sluten.

Portabel luftkonditionering är det bästa alternativet i lägenhet där det är svårt att installera fasta aggregat. Här är köldmediekretsen också redan sluten och du installerar enkelt själv.

Luftkylare är egentligen inte luftkonditionering

Luftkylare är ett miljövänligt alternativ som använder sig av en helt annan teknik för kylning. Ett passande alternativ för dig som nöjer dig med en mindre kyleffekt och är nöjd över att omkostnaderna är lite lägre liksom påverkan på miljön.