Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Skillnader mellan de olika modellerna
Fördelar med AC utan utedel
AC rådgivning, hitta rätt AC för dig

AC med eller utan utedel

En AC utan utedel påverkar inte utsidan av ditt hus och är enklare att installera. Är det utedelen du vill slippa kan du även överväga ifall en portabel AC eller en luftkylare är ett bra alternativ för dig.

Vi förklarar skillnaderna mellan de olika modellerna och lyfter fram deras fördelar, så att du kan få all information du behöver innan du gör ditt val.

Vad skiljer en AC med utedel från en AC utan utedel?

En fast installerad AC med utedel består av två delar, en innedel och utedelen. Utedelen placeras då på husets utsida medan innedelen installeras där den ger bäst effekt.

För att installera AC:n krävs det att en kyltekniker är på plats. Skillnaden med en AC utan utedel är att AC:n endast består av det aggregat som ska placeras inomhus. Inomhusdelen kan enkelt monteras på plats mot två hål i väggen och kräver ingen kyltekniker närvarande.

Olika alternativ om du vill slippa utedel

AC utan utedel installeras fast i huset, men du får göra det själv.
En portabel AC använder värmepumpsteknik och kyler effektivt.
En luftkylare är en lite enklare maskin, som kan ge viss svalka.

Om det är utedelen av AC:n som du är intresserad av att undvika så finns det flera lösningar för dig. Den mest effektiva lösningen är att köpa en AC utan utedel, men du kan även välja att istället kyla ner ditt hem med en portabel AC eller en luftkylare. En portabel AC passar i utrymmen där fasta aggregat inte kan eller får installeras, exempelvis i hyreslägenheter. Enheten går att flytta runt och har en frånluftsslang som kräver ett öppet fönster eller en dörr genom vilken AC:n kan föra ut den varma luften. En luftkylare är en ännu lättare modell av en portabel AC som även den är flyttbar. Luftkylare har lägst energiförbrukning av all luftkonditionering men har samtidigt den lägsta effektiviteten. Luftkylare passar därmed i mindre utrymmen eller i övrigt när kravet på kyla inte är lika stort.

Om du vill läsa mer om fördelar kopplat till olika modeller av luftkonditionering och lära dig mer om vad som skiljer olika AC modeller åt kan du göra det här:

Läs mer:

Fördelar med att välja en AC utan utedel

Fördelarna med att välja en fast installerad AC utan utedel har främst att göra med påverkan på husets utsida samt att monteringen är smidigare.

Minimal påverkan på utsidan av huset

Den vanligaste anledningen till varför man letar efter en AC utan utedel är för att man vill slippa aggregatet på utsidan av huset. Många tycker att utedelen av AC:n tar för stor plats eller vill undvika att påverka utsidan helt och hållet. Då är en AC utan utedel ett utmärkt alternativ eftersom du då får en minimal påverkan på husets utsida.

Enklare installation

Det enda som behövs för att få upp din AC utan utedel på väggen är två hål som är till för luftflödet mellan in- och utsidan av huset. Med en AC utan utedel behöver du inte få hjälp av en kyltekniker vid installation och kan enkelt montera din AC på egen hand. För dig som vill ha ett smidigare alternativ som dessutom tar mindre plats är en AC utan utedel därmed ett mycket bra val.

AC utan utedel
Det perfekta alternativet för dig som inte får plats med en utedel eller vill installera själv.

Hitta rätt AC för dig

Att välja rätt AC för dig och ditt hus är viktigt för att allting ska fungera så energieffektivt och smidigt som möjligt. Vi hjälper dig gärna med att hitta lösningen för dig, du kan kontakta någon av våra experter på 0770-777 600 för att få snabb vägledning.

Direkt till olika sorters AC

  • Luftkonditionering utan utedel är ett bra alternativ när du vill ha en effektiv AC men undvika aggregat på utsidan av huset.
  • Portabel luftkonditionering är det bästa alternativet i lägenhet där det är svårt att installera fasta aggregat.
  • Luftkylare är ett miljövänligt alternativ saknar miljöskadligt köldmedium samt har lägre energiförbrukning.
  • Fast installerad AC är det mest effektiva sättet att få luftkonditionering hemma. Den kan kyla stora ytor och till en låg energiförbrukning.