Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vilken sorts AC passar?
Kapacitet - därför är det viktigt att dimensionera rätt
Energimärkning, SEER-värde och EER-värde

Att tänka på vid köp av AC och luftkonditionering

Då det finns många olika sorters luftkonditionering att välja mellan, medför det en hel del praktiska saker som kan vara bra känna till. Därför vill vi ge dig en del matnyttiga tips om vad du bör tänka på.

Visste du att...
Fast installerad AC är både tystare och mer effektiv än portabla aggregat. Men det portabla aggregatet kan du flytta runt efter behov. Vilket passar dig bäst?

Vilken sorts AC passar?

AC finns i flera utföranden. Hos oss hittar du både portabla aggregat och fast installerad AC, men det finns fler varianter än så.

Fast installerad AC är det mest effektiva och tysta alternativet. Men denna måste installeras av en certifierad installatör.
AC utan utedel är lite mindre effektivt än annan fast installerad AC, men är perfekt om du inte har plats för en utedel. Du får dessutom installera den själv.
Portabel AC passar bra i lägenhet eller på en övervåning, där det inte är möjligt med fast installation. Du kan flytta runt den, men den låter ganska mycket.
Luftkylare använder sig inte av värmepumpsteknik som övriga modeller. Den är mindre effektiv, men kan ge viss svalka till rimliga omkostnader.

Det är också mycket vanligt att man köper en vanlig luftvärmepump istället för en AC, särskilt om valet står mellan varianten fast installerad. En fast installerad AC är egentligen samma sak som en luftvärmepump, men den är inte anpassad för att ge värme under svenska vintrar. Har du nytta av energieffektiv värme också? Då kan du lika gärna välja en luftvärmepump. De är vanligtvis minst lika effektiva.

Läs mer:

Hur kraftig AC behöver du?

Det är viktigt att få rätt dimension på sitt kylaggregat, annars finns det risk att luftkonditioneringen blir ineffektiv. Ett riktmärke, och en allmänt vedertagen siffra, att ta fasta på är 70 Watt per kvadratmeter yta. Det innebär i praktiken att du behöver ett aggregat på 2 100 Watt (2,1 kW) för ett utrymme som är runt 30 kvadratmeter stort.

Det är också viktigt att tänka på att det krävs en dubbelt så stor maskin för att kyla ett rum, som det gör för att värma ett. Kontrollera därför kylkapaciteten, och försök räkna ut hur mycket som kommer att krävas för att kyla din önskade yta.

Med en AC med för låg kapacitet kommer din energiförbrukning öka, eftersom kylaggregatet behöver arbeta hårdare för att kyla ner utrymmet.

»Mer om dimensionering av AC

Energimärkning, SEER-värde och EER-värde

Vill du välja en energieffektiv produkt är energimärkning och SEER-värdet idé att titta på. EER-värdet anger hur energisnål en AC är vid specifika förutsättningar. SEER-värdet är AC:ns energieffektivitet sett över en normal sommar (för klimatet i Strasbourg). Vilken energiklass en AC får beror på dess SEER-värde.

Tänk bara på att det är viktigt att din AC har tillräcklig kapacitet för att kyla den yta, du önskar kyla. Om AC:n är för svag, kommer du inte få den utlovade energieffektiviteten.

Läs mer:

Energimärkningen hjälper dig att välja en energisnål AC.

Vilken AC vill du ha? 

  • Fast installerad AC är det mest effektiva sättet att få luftkonditionering hemma. Den kan kyla stora ytor och till en låg energiförbrukning.
  • Luftkonditionering utan utedel är ett bra alternativ när du vill ha en effektiv AC men undvika aggregat på utsidan av huset.
  • Portabel luftkonditionering är det bästa alternativet i lägenhet där det är svårt att installera fasta aggregat.
  • Luftkylare är ett miljövänligt alternativ saknar miljöskadligt köldmedium samt har lägre energiförbrukning.