Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Exempel på energimärkning av portabel AC och fast installerad AC
I artikeln...
Så tolkar du energimärkningen
Energimärkning för olika sorters AC
Så hittar du AC med bäst energimärkning

Energimärkning AC och luftkonditionering

På nyare AC-aggregat måste energimärkning visas upp. Detta ska vara en hjälp för dig som kund, att välja en energisnål produkt. Olika sorters AC har olika energimärkning, eftersom de är olika typer av maskiner. Fast installerad AC har samma energimärkning som luft-luftvärmepumpar och här anges därför både energiklass vid uppvärmning och vid kylning.

Energimärkningsetikett för portabel AC
Energimärkningsetikett för fast installerad AC
Energimärkningsetikett för AC utan utedel

Energimärkningen för AC går idag från A+++ till D, där A+++ är bäst. Färgerna speglar samma skala, där rött är sämst och mörkt grönt är bäst. 

Tänk på att...
Energiklassen visar endast hur energieffektiv produkten är. Du måste ha rätt effekt för den yta du vill kyla, annars får du inte den energieffektivitet etiketten utlovar.

Fast installerad AC - energimärkning

De maskiner du hittar under kategorin Fast installerad AC är avsedda för att kyla. De kan inte ge värme vid låga temperaturer och är inte anpassade för svenska vintrar. Därför anger vi den energiklass som gäller vid kyla (även om de också har för uppvärmning i varmare klimat). Energimärkningen vid kyla bygger på AC:ns SEER-värde. Detta står för "Seasonal Efficiency Ratio" och anger hur energieffektivt aggregatet är vid luftkonditionering sett över en hel säsong. 

» Läs mer om energimärkning av fast installerad AC

Portabel AC - energimärkning

För portabel AC baseras energimärkningen på EER-värdet. På etiketten får du även information om elförbrukning per timme, vilket gör det lätt att räkna på hur mycket det kostar att ha din AC igång. Du får även information om hur mycket AC:n låter.

» Läs mer om energimärkning av portabel AC

AC utan utedel - energimärkning

AC utan utedel har en energimärkningsetikett som är mycket lik den för portabel AC, men den har även uppgifter kring uppvärmning, eftersom den kan användas för detta i varmare klimat.

Hur hittar jag en AC med bäst energimärkning? 

Med hjälp av filtreringen kan du få fram vilka produkter som har den bästa energimärkningen. Du ser också vilken energimärkning produkterna har redan i översikten. Tänk bara på att välja en tillräckligt kraftig produkt. 

» Till AC 

Vad är energimärkning?

Energimärkningen ska hjälpa dig som konsument att göra energismarta val. Etiketten innehåller viss obligatorisk information, annan information är frivillig. Informationen skiljer sig mellan olika produktgrupper. Ovan kan du klicka dig vidare för att förstå energimärkningen för den AC du är intresserad av.

» Mer om energimärkning

Hitta din AC  

  • Fast installerad AC är det mest effektiva sättet att få luftkonditionering hemma. Den kan kyla stora ytor och till en låg energiförbrukning.
  • Luftkonditionering utan utedel är ett bra alternativ när du vill ha en effektiv AC men undvika aggregat på utsidan av huset.
  • Portabel luftkonditionering är det bästa alternativet i lägenhet där det är svårt att installera fasta aggregat.
  • Luftkylare är ett miljövänligt alternativ saknar miljöskadligt köldmedium samt har lägre energiförbrukning.