Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Så tolkar du energimärkningen
Så hittar du AC med bäst energimärkning

Energimärkning AC och luftkonditionering

På nyare AC-aggregat måste energimärkning visas upp. Detta ska vara en hjälp för dig som kund, att välja en energisnål produkt. AC har samma energimärkning som luft-luftvärmepumpar och här anges därför både energiklass vid uppvärmning och vid kylning.

Energimärkningen för AC går idag från A+++ till D, där A+++ är bäst. Färgerna speglar samma skala, där rött är sämst och mörkt grönt är bäst. 

Tänk på att...
Energiklassen visar endast hur energieffektiv produkten är. Du måste ha rätt effekt för den yta du vill kyla, annars får du inte den energieffektivitet etiketten utlovar.

AC är till för att kyla 

De maskiner du hittar under kategorin AC är avsedda för att kyla. De kan inte ge värme vid låga temperaturer och är inte anpassade för svenska vintrar. Därför anger vi den energiklass som gäller vid kyla. 

Energimärkningen vid kyla bygger på AC:ns SEER-värde. Detta står för "Seasonal Efficiency Ratio" och anger hur energieffektivt aggregatet är vid luftkonditionering. 

» Läs mer om SEER och EER-värde 

 

Exempel på energimärkningsetikett för AC / luft-luftvärmepump. 

Välj en luft-luftvärmepump för att värma 

Om du vill använda din klimatanläggning både för värme och kyla, bör du titta på produkter inom kategorin luft-luftvärmepumpar, då dessa är anpassade för att ge värme i Sverige. 

» Här hittar du våra luft-luftvärmepumpar 

Energiklass för uppvärmning 

För uppvärmning finns tre olika klimatzoner, och energiklass måste endast anges för Europeiskt medelklimat. Den blå zonen visar energieffektiviteten i Sverige och den kallaste zonen. 

Tidigare gick energimärkningen från A till G, men man fick lägga till plus för att kunna få med de allt effektivare maskinerna. Planen är att denna skala återigen ska ersättas av skalan A till G - men detta når marknaden först 2020. 

» Läs mer om energimärkning av luft-luftvärmepumpar 

Hur hittar jag en AC med bäst energimärkning? 

Med hjälp av filtreringen kan du få fram vilka produkter som har den bästa energimärkningen. 

» Till AC 

Källa: 

» Energimyndigheten om energimärkning luft-luftvärmepumpar 

Hitta rätt lösning för din luftkonditionering, aircondition och AC  

  • Fast installerad AC är det mest effektiva sättet att få luftkonditionering hemma. Den kan kyla stora ytor och till en låg energiförbrukning.
  • Luftkonditionering utan utedel är ett bra alternativ när du vill ha en effektiv AC men undvika aggregat på utsidan av huset.
  • Portabel luftkonditionering är det bästa alternativet i lägenhet där det är svårt att installera fasta aggregat.
  • Luftkylare är ett miljövänligt alternativ saknar miljöskadligt köldmedium samt har lägre energiförbrukning.