Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Checklista - all hjälp du behöver för att välja rätt AC
Olika sorters AC och luftkonditionering
Bäst, billig eller populär?

Vilken luftkonditionering och AC ska jag köpa?

Gå igenom vår lista med frågor för att hitta en AC som verkligen passar dig. Du kan även välja att titta på en film, där vår AC-expert tipsar om hur du kan tänka inför ditt val. Vi hjälper dig ta reda på vilken luftkonditionering eller AC som passar just dig.

Titta på videon för att få tips på hur du väljer rätt AC för dig. 

Hitta rätt luftkonditionering och AC med vår checklista

Det finns många sorters luftkonditionering att välja mellan. Gå igenom stegen i vår checklista så att du kan köpa din perfekta AC.

1
Vilken sorts AC passar mig? Det finns split-aggregat, som är mycket effektiva och ger tyst och energisnål kyla, och som installeras fast i huset. Det finns portabla aggregat som kan flyttas runt dit de behövs som bäst. Och så finns det AC utan utedel - en ny typ av revolutionerande modell, som har tagit marknaden med storm. Vilken typ utav modell passar dig?
Mer om vilka olika sorters AC som finns
2
Utedel eller inte? Med en fast installerad AC kan du välja på en AC med eller utan utedel. en AC med utedel är den mest effektiva sortens AC, men den passar inte överallt. En AC utan utedel är ett perfekt val för dig som inte har plats för en utedel, kanske på övervåningen. En AC utan utedel får du dessutom installera själv.
AC med eller utan utedel?
3
Är det bättre med en luftvärmepump? Skillnaden mellan luftkonditioneringsaggregat och vanliga luftvärmepumpar är att luft-luftvärmepumparna tål lägre utomhustemperaturer; en aircondition-maskin tål inte lika låga temperaturer som en luftvärmepump. Aircondition-maskiner ska inte användas på vintern, även om de har möjlighet till uppvärmning vid lite högre temperaturer. Ofta ger en luftvärmepump betydligt mer effektiv luftkonditionering än de rena luftkonditioneringsaggregaten, som är billigare. Luftvärmepumparna är utvecklade för att vara mycket energieffektiva både vid uppvärmning och vid kylning. Du sparar alltså vanligen mer pengar i drift med en luft-luftvärmepump och det kan därför vara idé att satsa lite mer, för att spara mer i längden. Om du även kan ha nytta av uppvärmning, rekommenderar vi att du väljer en vanlig luftvärmepump.
Här hittar du våra luftvärmepumpar
4
Hur effektiv AC vill jag köpa? EER-värde brukar anges både på luftkonditionering och på vanliga luft-luftvärmepumpar. EER-värdet anger hur mycket kyleffekt du får från anläggningen, mot den energi som krävs för att driva processen. Ett högt EER-värde visar på en mer effektiv anläggning. SEER-värdet visar istället effektiviteten över en hel säsong. Ett högt värde betyder återigen att det är en energieffektiv maskin.
Mer om EER och SEER-värde
5
Hur kraftig AC behöver jag? Vi rekommenderar att du är noga med att välja tillräckligt kraftig aircondition. Det vanligaste felet man gör, när man väljer luftkonditionering är nämligen att man satsar på ett för litet aggregat. Ett aggregat i minsta laget, måste prestera på toppen av sin kapacitet och alla maskiner mår bättre om de får tugga på i ett mer lagom tempo. Hur stor effekt som krävs påverkas också av husets förutsättningar. Om isoleringen är dålig, blir huset varmare under varma dagar. En stängd planlösning hindrar den kalla luften från att spridas. Vid dimensionering är det viktigt att du funderar över hur stor del av huset du vill kyla. Kanske räcker det med övervåningen? I så fall räcker det också att dimensionera för övervåningen. Vill du läsa mer om hur du väljer rätt effekt på din AC? Ta del av vår text om dimensionering av luftkonditionering här:
Mer om dimensionering av AC

Vilken passar mig?

Andra aspekter som ibland kan vara viktigt när man letar efter AC är vad som är billigast, bäst eller populärast. Passar något av detta in på dig, så kan du klicka dig vidare in på dessa artiklar nedan:

Populär AC, aircondition & luftkonditionering
Vilken AC väljer egentligen alla andra? Vad är de vanligaste lösningen? Vi vet, och har sammanställt tips, råd och en lista över populär val.
Billig AC, aircondition & luftkonditionering
För dig som är ute efter ett budgetalternativ finns det många lösningar. Allra vanligast är det att välja en portabel AC. Läs mer om billig luftkonditionering här.
Bäst AC, aircondition & luftkonditionering
Hur får du den allra bästa AC:n för ditt hem? Vi har sammanställt en rad med tips och råd kring hur du ska tänka för att hitta den allra bästa AC:n för dig.

Rätt AC för ditt utrymme

Beroende på vilket utrymme du vill kyla, kan det passa olika bra med olika sorters AC. Vilket utrymme vill du kyla? Kolla på den typ av utrymme du vill kyla och se om du hittar något som passar dig.

AC för lägenhet
Ofta kan man inte installera fasta aggregat i lägenheten. Som tur är finns portabel AC, som funkar utmärkt i lägenhet. Portabel AC kan du flytta, och använda där den behövs som mest för stunden.
AC i sovrum
I sovrummet behövs AC allra mest. Vi sover bäst i en lagom sval temperatur. Unna dig svala, behagliga nätter och få ut mer av dagarna - oavsett om du ska ill jobbet eller bara vill njuta extra mycket av semestern.
AC på övervåning
Övervåningen utsätts för mer sol och samtidigt stiger värmen från de nedre planen. Ofta ligger sovrummen uppe, och det kan vara näst intill omöjligt att sova vissa nätter, när värmen har legat på under dagen.
AC för flera våningar
Vill du vara säker på att ha det svalt och behagligt i en större del av huset? Vill du kunna vistas i kök och vardagsrum, samtidigt som du har det svalt i sovrummet på en annan våning?
AC till fritidshus
Kanske är det i fritidshuset du framförallt vistas under varma sommardagar? Låt din sommarstuga bli en svalkande oas, där du kan vila och njuta av ledigheten.
AC för hemmakontor
Med en lagom temperatur i hemmakontoret blir du mer produktiv. Genom att installera en AC kan du få mer uträttat i ditt arbetsrum.
Redo att utforska AC?
Här hittar du energieffektiva och kvalitativa AC aggregat för olika förutsättningar och behov.

Vill du ha hjälp att köpa AC?

Om du känner dig osäker på dimensionering, modell eller om det är bättre med en luftvärmepump eller AC, kan du fylla i vårt offertformulär, eller kontakta våra kunniga rådgivare. Du når dem på 0770-777 600.

Vilken AC vill du ha? 

  • Fast installerad AC är det mest effektiva sättet att få luftkonditionering hemma. Den kan kyla stora ytor och till en låg energiförbrukning.
  • Luftkonditionering utan utedel är ett bra alternativ när du vill ha en effektiv AC men undvika aggregat på utsidan av huset.
  • Portabel luftkonditionering är det bästa alternativet i lägenhet där det är svårt att installera fasta aggregat.
  • Luftkylare är ett miljövänligt alternativ saknar miljöskadligt köldmedium samt har lägre energiförbrukning.