Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
AC guide, expertens råd, checklista - all hjälp du behöver för att välja rätt AC
Olika sorters AC och luftkonditionering
Är det bättre med en luftvärmepump?

Vilken luftkonditionering och AC ska jag köpa?

Gå igenom vår lista med frågor för att hitta en AC som verkligen passar dig. Du kan även välja att titta på en film, där vår AC-expert tipsar om hur du kan tänka inför ditt val. Vi hjälper dig ta reda på vilken luftkonditionering eller AC som passar just dig.

Titta på videon för att få tips på hur du väljer rätt AC för dig. 

Köp luftkonditionering och AC med vår checklista

Det finns många sorters luftkonditionering att välja mellan. Gå igenom stegen i vår checklista så att du kan köpa din perfekta AC.

Vilken sorts AC passar mig?

Det finns split-aggregat, som är mycket effektiva och ger tyst och energisnål kyla, och som installeras fast i huset. Det finns portabla aggregat som kan flyttas runt dit de behövs som bäst. Och så finns det AC utan utedel - en ny typ av revolutionerande modell, som har tagit marknaden med storm. Vilken typ utav modell passar dig?

Här kan du läsa mer om olika AC modeller:

Är det bättre med en luft-luftvärmepump?

Skillnaden mellan luftkonditioneringsaggregat och vanliga luft-luftvärmepumpar är att luft-luftvärmepumparna tål lägre utomhustemperaturer; en aircondition-maskin tål inte lika låga temperaturer som en luft-luftvärmepump. Aircondition-maskiner ska inte användas på vintern, även om de har möjlighet till uppvärmning vid lite högre temperaturer.

Ofta ger en luft-luftvärmepump betydligt mer effektiv luftkonditionering än de rena luftkonditioneringsaggregaten, som är billigare. Luft-luftvärmepumparna är utvecklade för att vara mycket energieffektiva både vid uppvärmning och vid kylning. Du sparar alltså vanligen mer pengar i drift med en luft-luftvärmepump och det kan därför vara idé att satsa lite mer, för att spara mer i längden.

Om du även kan ha nytta av uppvärmning, rekommenderar vi att du väljer en vanlig luft-luftvärmepump.

Här kan du läsa mer om AC och luftvärmepumpar:

Hur effektiv AC vill jag köpa?

EER-värde brukar anges både på luftkonditionering och på vanliga luft-luftvärmepumpar. EER-värdet anger hur mycket kyleffekt du får från anläggningen, mot den energi som krävs för att driva processen. Ett högt EER-värde visar på en mer effektiv anläggning. SEER-värdet visar istället effektiviteten över en hel säsong. Ett högt värde betyder återigen att det är en energieffektiv maskin.

Vill du läsa mer om effekt? Ta del av vår text om energimärkning av AC här:

» Energimärkning AC - så tyder du den

Hur kraftig AC behöver jag?

Vi rekommenderar att du är noga med att välja tillräckligt kraftig aircondition. Det vanligaste felet man gör, när man väljer luftkonditionering är nämligen att man satsar på ett för litet aggregat. Ett aggregat i minsta laget, måste prestera på toppen av sin kapacitet och alla maskiner mår bättre om de får tugga på i ett mer lagom tempo.

Tips!
En effekt på runt 70 W (0,07 kW) brukar vara lagom per kvadratmeter.

Hur stor effekt som krävs påverkas också av husets förutsättningar. Om isoleringen är dålig, blir huset varmare under varma dagar. En stängd planlösning hindrar den kalla luften från att spridas.

Vid dimensionering är det viktigt att du funderar över hur stor del av huset du vill kyla. Kanske räcker det med övervåningen? I så fall räcker det också att dimensionera för övervåningen.

Vill du läsa mer om hur du väljer rätt effekt på din AC? Ta del av vår text om dimensionering av luftkonditionering här: 

» Dimensionering av AC

Vill du ha hjälp med att välja AC?
Om du känner dig osäker på dimensionering, modell eller om det är bättre med en luftvärmepump eller AC, kan du fylla i vårt kontaktformulär, eller kontakta våra kunniga rådgivare. Du når dem på 0770-777 600.
Prissänkt AC
Vill du hitta din luftkonditionering till ett extra bra pris, eller kanske få något extra på köpet. Ta en titt på våra aktuella kampanjer!

 

Hitta rätt lösning för din luftkonditionering, aircondition och AC 

  • Fast installerad AC är det mest effektiva sättet att få luftkonditionering hemma. Den kan kyla stora ytor och till en låg energiförbrukning.
  • Luftkonditionering utan utedel är ett bra alternativ när du vill ha en effektiv AC men undvika aggregat på utsidan av huset.
  • Portabel luftkonditionering är det bästa alternativet i lägenhet där det är svårt att installera fasta aggregat.
  • Luftkylare är ett miljövänligt alternativ saknar miljöskadligt köldmedium samt har lägre energiförbrukning.