Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad är SEER?
Vad är EER?
Detta ska du tänka på!

SEER och EER-värde för AC

EER-värde och SEER-värde är viktiga värden för AC och luftkonditionering. Men de kan vara lite kluriga om man inte kommit i kontakt med dem tidigare. Här ska vi förklara hur du kan använda dig av dessa värden för att hitta en energieffektiv AC, som passar dig.

EER-värde
visar hur energieffektiv AC:n är vid specifika förutsättningar.

Vad är EER-värde?

EER är en förkortning av Energy Efficiency Ratio och visar hur energieffektiv AC:n är när den ger kyla. Värdet visar på hur mycket mer energi maskinen ger, jämfört med vad den förbrukar vid specifika förutsättningar. Man kan också säga att det visar hur mycket mindre energi som går åt med värmepumpstekniken, jämfört med om man hade använt direktverkande el. Om EER-värde är 6,7 innebär alltså att AC:n producerar 6,7 gånger så mycket energi som den gör av med.

EER-värdet mäts vid specifika förhållanden och om inget annat anges vid 35 °C ute och 27 °C inne med en relativ luftfuktighet på 50 %.

SEER-värde
visar effektiviteten hos luftkonditioneringen utslaget på en hel säsong.

Vad är SEER-värde?

För SEER har man lagt till ett Seasonal i början av EER och det står alltså för Seasonal Energy Efficiency Ratio. Detta visar effektiviteten hos luftkonditioneringen utslaget på en hel säsong. Rent tekniskt har man mätt EER-värdet vid några olika förhållanden och sedan viktat dessa värden olika mycket, för att få fram vad man anser vara en normal energieffektivitet över en hel säsong.

Endast en klimatzon för SEER

När det gäller SEER-värdet tar man endast fram detta för en enda klimatzon, som gäller för hela Europa (jämför med uppvärmning där man istället har tre olika klimatzoner). Denna klimatzon gäller för det klimat som råder i Strasbourg. I många delar av Sverige kan man kanske räkna med lite bättre effektivitet, då vi har ett något kallare klimat.

Är SEER helt missvisande för södra Europa?

Att SEER-värdet endast mäts för en klimatzon blir ju fel för oss i Sverige, men vi kan istället räkna med ett högre värde, eftersom vi inte ha lika höga temperaturer. I södra Europa får man istället en situation där det riskerar att gå åt andra hållet. Runt Medelhavet är det vanligtvis varmare än i Strasbourg. Det är också vanligare med luftkonditionering ju längre söderut man kommer. Så ja i södra Europa får man räkna med ett lägre SEER-värde och en högre energiförbrukning sett över en normal AC-säsong.

SEER-värdet bestämmer energiklassen

Energiklassen för kyldrift på energimärkningsetiketten grundar sig helt på SEER-värdet. Ett bra SEER-värde ger en hög energiklass.

» Läs mer om Energimärkning av AC

Tänk på att
SEER och EER-värdena visar inte allt. En kraftigare maskin, som får arbeta lugnt ger oftast ett bättre resultat i ditt hem, än en svagare som måste gå max. Välj en AC med rätt kapacitet!

Luftfuktighetens påverkan

Hur fuktigt det är påverkar AC:ns prestanda. EER-värdet mäts vanligtvis vid 50 % vilket är ganska lågt, sett ur svenskt perspektiv. Faktum är att det under varma kvällar många gånger är minst lika jobbigt med den höga luftfuktigheten, som uppstår när temperaturen på kvällen börjar sjunka, än värmen. AC:n kommer också att avfukta luften, samtidigt som den kyler ner den, men vi får räkna med att EER-värdet blir ett annat än det som vanligtvis anges på produktbladet.

Hur får jag bäst kapacitet?

Det är viktigt att dimensionera rätt, så du har en AC som verkligen har god kapacitet för att kyla det utrymme du önskar. Det är bara när AC:n får jobba under rätt förutsättningar, som du får de energivärden som anges i produktbladet. Börja därför med att titta på vilken kapacitet du behöver, därefter kan du välja en AC med bäst energieffektivitet.

Läs mer:

Hitta rätt AC för dig

Att välja rätt AC för dig och ditt hus är viktigt för att allting ska fungera så energieffektivt och smidigt som möjligt. Vi hjälper dig gärna med att hitta lösningen för dig, du kan kontakta någon av våra experter på 0770-777 600 för att få snabb vägledning.

Direkt till olika sorters AC: 

  • Fast installerad AC är det mest effektiva sättet att få luftkonditionering hemma. Den kan kyla stora ytor och till en låg energiförbrukning.
  • Luftkonditionering utan utedel är ett bra alternativ när du vill ha en effektiv AC men undvika aggregat på utsidan av huset.
  • Portabel luftkonditionering är det bästa alternativet i lägenhet där det är svårt att installera fasta aggregat.
  • Luftkylare är ett miljövänligt alternativ saknar miljöskadligt köldmedium samt har lägre energiförbrukning.