Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
Exempel på energimärkningsetiketter för fast installerad AC.
I artikeln...
Vad avgör energiklassen för AC?
Varför innehåller etiketten uppgifter om uppvärmning?
Hur får jag riktigt energieffektiv AC?

Energimärkning Fast installerad AC

Energimärkningen av fast installerad AC hjälper dig att hitta en energisnål produkt. Vi går igenom hur energimärkningen ska tolkas och hur du säkerställer att du får en riktigt energieffektiv luftkonditionering.

Energimärkning för Mitsubishi Cool HR 35 VF
Energimärkning för Samsung Cebu 25

Vad avgör energiklassen för AC?

Energiklassen för luftkonditionering beror på AC:ns SEER-värde - ett värde som visar på skillnaden mellan förbrukad energi och producerad energi sett över en hel säsong. Med andra ord ett mått på energieffektivitet; ju högre värde, desto bättre AC. Du får även uppgifter kring effekt och årsförbrukning för luftkonditionering. I tabellen kan du utlösa vilka värden som ger vilken energiklass:

Energiklass SEER
A+++ från 8,5
A++ 6,1-8,5
A+ 5,6-6,1
A 5,1-5,6
B 4,6-5,1
C 4,1-5,1
D 3,6-4,1

» Läs mer om SEER-värde

Varför innehåller etiketten uppgifter om uppvärmning?

En fast installerad AC är egentligen samma sak som en luftvärmepump. Den enda skillnaden är att de som säljs som AC i Norden, inte är utvecklade för att klara av att ge värme under nordiska vintrar. En fast installerad AC kan med andra ord också värma upp ditt hem, men inte när det är kallare ute. Den här typen av maskin funkar utmärkt året runt, på lite varmare breddgrader.

Uppgifterna kring uppvärmning är SCOP-värde, effekt, energiklass för uppvärmning och årsförbrukning. Dessa uppgifter finns dessutom för potentiellt tre olika klimatzoner i Europa, men för denna typ av maskiner kan du räkna med att det inte finns några uppgifter för den kalla zonen, där vi bor.

Vad innehåller energietiketten mer?

I övrigt innehåller energimärkningsetiketten uppgifter kring ljudnivå inomhus och utomhus.

Hur får jag riktigt energieffektiv AC?

Det viktigaste när du köper AC är att du börjar med att säkerställa att AC:n har tillräcklig kapacitet för att kyla ner den yta du önskar kyla ner. När du väl har ett antal aggregat som klarar detta, då kan du titta på vilken som är mest energieffektiv. En AC som inte har tillräcklig kapacitet ger inte den energieffektivitet som utlovats.

» Läs mer om hur du säkrar lägsta förbrukning