Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Exempel på energimärkningsetiketter för fast installerad AC.
I artikeln...
Vad avgör energiklassen för AC?
Varför innehåller etiketten uppgifter om uppvärmning?
Hur får jag riktigt energieffektiv AC?

Energimärkning Fast installerad AC

Energimärkningen av fast installerad AC hjälper dig att hitta en energisnål produkt. Vi går igenom hur energimärkningen ska tolkas och hur du säkerställer att du får en riktigt energieffektiv luftkonditionering.

Exempel på energimärkning för fast installerad AC

Nedan ser du ett par exempel på hur energimärkningsetiketten ser ut för AC. 

Energimärkning för Mitsubishi Cool HR 35 VF
Energimärkning för Samsung Cebu 25

Det är samma energimärkning som för luftvärmepumpar. Det är nämligen samma sorts maskin. Den enda skillnaden är att de modeller som säljs som fast installerad AC inte är anpassade för att ge värme under nordiska vintrar. (Har du nytta av värme också, kan du alltså lika gärna välja en luftvärmepump.)

» Energimärkning av luftvärmepumpar

Vad avgör energiklassen för AC?

Energiklassen för luftkonditionering beror på AC:ns SEER-värde - ett värde som visar på skillnaden mellan förbrukad energi och producerad energi sett över en hel säsong. Med andra ord ett mått på energieffektivitet; ju högre värde, desto bättre AC. Du får även uppgifter kring effekt och årsförbrukning för luftkonditionering. I tabellen kan du utlösa vilka värden som ger vilken energiklass:

Energiklass SEER
A+++ från 8,5
A++ 6,1-8,5
A+ 5,6-6,1
A 5,1-5,6
B 4,6-5,1
C 4,1-5,1
D 3,6-4,1

Varför innehåller etiketten uppgifter om uppvärmning?

En fast installerad AC är egentligen samma sak som en luftvärmepump. Den enda skillnaden är att de som säljs som AC i Norden, inte är utvecklade för att klara av att ge värme under nordiska vintrar. En fast installerad AC kan med andra ord också värma upp ditt hem, men inte när det är kallare ute. Den här typen av maskin funkar utmärkt året runt, på lite varmare breddgrader.

Uppgifterna kring uppvärmning är SCOP-värde, effekt, energiklass för uppvärmning och årsförbrukning. Dessa uppgifter finns dessutom för potentiellt tre olika klimatzoner i Europa, men för denna typ av maskiner kan du räkna med att det inte finns några uppgifter för den kalla zonen, där vi bor.

Vad innehåller energietiketten mer?

I övrigt innehåller energimärkningsetiketten uppgifter kring ljudnivå inomhus och utomhus. Och uppgifter kring vilken angiven kapacitet aggregatet har och vilken modell energimärkningsetiketten gäller. 

Hur får jag riktigt energieffektiv AC?

Det viktigaste när du köper AC är att du börjar med att säkerställa att AC:n har tillräcklig kapacitet för att kyla ner den yta du önskar kyla ner. När du väl har ett antal aggregat som klarar detta, då kan du titta på vilken som är mest energieffektiv. En AC som inte har tillräcklig kapacitet ger inte den energieffektivitet som utlovats.

Läs mer:

Fast installerad AC
Tyst och energieffektiv. Det självklara valet för dig som kan och vill ha den bästa AC:n.