Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Så tolkar du energimärkningen
Därför är energimärkningen viktig
Energimärkning för värme och kyla

Energimärkning för luft-luftvärmepump

Luft-luftvärmepump märks upp med olika energiklasser, en för luftkonditionering och en för uppvärmning. Detta då en luft-luftvärmepump kan användas både för att kyla ner och för att ge värme. För att få en så effektiv luft-luftvärmepump som möjligt bör du därför kolla på märkningen för både SEER (kyla) och SCOP (värme).

Luft-luftvärmepump för att kyla

Är ditt främsta syfte med din luft-luftvärmepump att kyla ner inomhus, likt en luftkonditionering är det märkningen under SEER som du ska fokusera på. SEER står för “Seasonal Energy Efficiency Ratio” och är ett mått på värmepumpens energieffektivitet vid luftkonditionering, där man mäter värdet vid olika tillfällen utspritt över säsongen.

Luft-luftvärmepump för att värma

Använder du din luft-luftvärmepump främst för att värma upp ditt hem är det märkningen för SCOP du ska kolla på. SCOP står för “Seasonal Coefficient of Performance” och är ett mått för att visa på värmepumpens prestanda i värmedrift under en säsong. På svenska säger vi årsvärmefaktor eller årsverkningsgrad och går ut på att man mäter värmepumpens prestanda under ett antal gånger vid olika temperaturer, för att sedan sammanställa allt till ett genomsnittligt säsongsvärde.

Notera dock att luft-luftvärmepump enbart ska användas som komplement för att värma upp. Som primär värmekälla bör du istället använda en luft-vattenvärmepump.

Välja rätt luftvärmepump för rätt klimat

Då klimatet för värmepumpen är avgörande för hur bra effekt den ger har europa delats upp i tre olika klimatzoner. Där det varmaste klimatet, som består av länderna kring medelhavet, med bas i Aten, är markerat med ljusblått. Den kallaste klimatzonen, som består av norden och baltländerna, med utgångspunkt Helsingfors, är markerad med mörkblå färg, medan den mellersta klimatzonen, med Strasbourg som utgångspunkt, är markerad med mellanblå färg. Den mellersta zonen är den zonen där värmepumpens effekt i kW måste anges, medan övriga zoner är valbara.

Varför man använder energimärkning

Energimärkningen på värmepumpar är till för att du som konsument lättare ska kunna göra energismarta val genom att visa på vilken energiförbrukning produkten har. Märkningen ger dig en översikt över modell och fabrikat, men även viktiga egenskaper, som exempelvis volym (kyl och frys), storlek (bildskärm på tv) och kapacitet (tvättmaskin). Vilket underlättar för dig som konsument att lätt kunna jämföra produkten med likvärdiga produkter ur samma produktkategori.

Olika märkningar för olika produktgrupper

Värmepumpar delas in i olika produktkategorier, där luft-luftvärmepump är inom samma produktkategori som ac, luftkonditionering och fläktar. Medan luft-vattenvärmepump tillhör samma produktkategori som bergvärme, oljepannor och elpannor.

Lagar och direktiv om märkningen

Alla EU-länder har samma energimärkning, där kraven regleras av energidirektivet, som är kopplat till ekodesignkraven. Alla produkter med energiförbrukning delas in i olika produktgrupper. Varje produktgrupp har olika produktförordningar som EU-kommissionen har tagit fram. EU-kommissionen baserar energimärkning på produktgruppens besparingspotential.

Hur energimärkningen ser ut

Exempel av energimärkning

Tidigare märkte man upp energianvändningen med skala från G till A, där A var det mest energieffektivaste alternativet. I takt med att produkterna blev allt mer energieffektiva blev behovet av att utöka skalan större och därför har vi idag en skala som går upp till A+++ samt olika färgskalor från rött till grönt.

Dagens märkning med G till A+++ kommer på sikt att ersättas av skalan A till G, enligt den nya ramförordningen för energimärkning från 1 juli 2017. De nya etiketterna kommer att nå ut till konsument först tidigast år 2020. Fram tills dess gäller den nuvarande märkningen.

Bra att tänka på

Det är alltid bra att kolla på hur den faktiska energianvändningen ser ut. Detta då etikettmärkningen enbart visar hur energisnål produkten är och inte vilken effekt den har. Därför är det bra att dubbelkolla i den tekniska produktbeskrivningen som följer med luft-luftvärmepumpen för att se exakt dess effekt och att då beräkna ifall värmepumpen klarar av att uppfylla kravet för sitt syfte. Oavsett ifall det gäller att värma upp hela huset eller bara att kyla ner ett rum.

Källa:

» Energimyndigheten om energimärkning luft-luftvärmepumpar

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat