Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
En rad olika organisationer testar luft/luftvärmepumpar. Testresultat kan guida dig i valet av värmepump
I artikeln...
Olika tester av luftvärmepumpar
Polarpumpens, Energimyndighetens och Folksams test
P-märkning och EHPA-märkning och dess betydelse

Bäst i test av luft-luftvärmepumpar

En rad olika organisationer testar luft/luftvärmepumpar. Testresultat kan guida dig i valet av värmepump. En värmepump, som har fått bra testresultat i oberoende tester är ett tryggt och säkert val.

På den här sidan finner du information om olika typer av testning och vilken märkning testerna leder till.  

Polarpumpens expertpanel

Varje år testar Polarpumpens expertpanel vilka värmepumpar som är bäst på marknaden just nu. Panelen består av produkt- och teknikexperter med mångårig erfarenhet och bred kompetens inom branschen. Testerna tar de faktorer som är viktigast för kunden i beaktning, så som energieffektivitet, årsvärmefaktor, ljudnivå och pris. Höga betyg i testet indikerar således att värmepumpen ger hög besparing, är energieffektiv och hållbar, samt besitter de egenskaper som ökar användarvänligheten och komforten hos kunden.

Du finner testet här:

» De bästa luftvärmepumparna

Energimyndighetens tester

Energimyndigheten är den stora testaren av luftvärmepumpar i Norden. Deras tester är mycket utförliga och väger mycket tungt på marknaden. Energimyndighetens fokus ligger på att ”skapa villkoren för en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning.”

Energimyndigheten testar luft/luftvärmepumpar för förutsättningarna i tre olika klimatzoner – Malmö, Borås och Luleå. I varje klimatzon testar de dessutom för två olika stora hus, med olika uppvärmningsbehov. De tittar på effekten vid olika temperaturer och tar fram årsbesparing och årsvärmefaktor (SCOP).

Energimyndigheten utser aldrig vinnare i sina tester, utan redovisar bara resultatet kategori för kategori. Detta är bra, eftersom du enkelt kan jämföra resultaten för faktorer, som är viktiga för dig. Bor du i ett stort hus i Lund, kan du exempelvis fokusera på sifforna som gäller för ett stort hus i Malmö.

Folksams test

Folksam har gjort ett test av luft-luftvärmepumpar. Om man nu kan kalla det ett test, när de inte har testat funktionaliteten hos några luft-luftvärmepumpar utan har endast läst igenom teknisk data och energimärkning. Folksams test kan kanske hjälpa dig att hitta bra produkter, men det är inte säkert att det som är bäst för ditt hus, är det som har gett poäng i deras test.

P-märkning

P-märket är ett kvalitetsmärke, som man finner på produkter som testat och godkänts av SP-koncernen. En p-märkt produkt uppfyller lag- och myndighetskrav, men också en del andra krav som den specifika marknaden efterfrågar. I testerna av värmepumpar tittar SP exempelvis på kapacitet, effektivitet och ljudeffektnivå.

SP eller Sveriges Tekniska Forskningsinstitut arbetar helt enkelt med forskning runt teknik och testar ofta olika typer av tekniska produkter i sina laboratorier.

EHPA-märkning

EHPA:s kvalitetsmärkning är nytt för luft/luftvärmepumpar från sommaren 2013 och i skrivande stund väntar vi fortfarande på att den första EHPA-märkningen ska dyka upp på luft/luftvärmepumpar i Sverige.

EHPA står för European Heat Pump Association, en europeisk organisation, som samarbetar runt just värmepumpar. I organisationen finns både tillverkare och forskningsinstitut. EHPA Quality label tilldelas luftvärmepumpar, som enligt testning lever upp till internationell standard.

 

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat