Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Undrar du vilken luftvärmepump du ska välja? Vi hjälper dig.
I artikeln...
Så väljer du rätt kapacitet
Vilka funktioner vill du ha?
Hur stor besparing vill du få?

Så väljer du rätt luftvärmepump efter dina behov

Funderar du över vilken luftvärmepump du ska välja?

Självklart kan du även kontakta oss via telefon, gratis offert eller email så hjälper vi dig svara på alla dina frågor.

Välj rätt luftvärmepump med hjälp av våra frågor

Det första du bör fråga dig innan du gör ditt val är vad du vill att din luftvärmepump ska fylla för behov. Är du ute efter den allra bästa och mest effektiva lösningen? Eller söker du en billig och lite enklare luftvärmepump? Kanske är det viktigt att veta att din luftvärmepump är testad av andra och fått höga betyg? Det finns ingen universell lösning för alla eftersom allas behov och förutsättningar är olika, därför är det viktigt att du tänker på vad som är viktigast för dig. Om kvalitet är viktigt kan det vara en bra idé att ta del av tester, för att ta reda på vilka luftvärmepumpar som är bäst enligt experterna.

1. Vilken sorts luft-luftvärmepump passar mig?

Det finns många olika modeller av luftvärmepumpar. 

Luftvärmepump med en innedel
De flesta värmepumpsmodellerna är konstruerade för en innedel. Välj
Luftvärmepump med flera innedelar
Flera innedelar är praktiskt om du vill ha värme på flera våningar eller kanske kyla i flera separata sovrum.
Golvmodell
En golvmodell upplevs ofta som mindre i ögonfallande, tystare och ger varmare golv. Inte konstigt att vissa föredrar just en golvmodell
För allergiker
De flesta luft-luftvärmepumpar kommer med riktigt avancerad luftrening och avlägsnar både pollen och andra allergener från inomhusluften.

2. Vilken luftvärmepump är bäst i test?

Tester är ofta en bra källa till information, när man letar efter en bra produkt. Tyvärr är tester av luftvärmepumpar ganska ovanliga, därför har vi tagit fram ett eget luftvärmepumpstest. Du kan också läsa på om olika tester av luftvärmepumpar. Här hittar du testade luftvärmepumpar som fått höga betyg och anses vara särskilt effektiva och bra:

3. Populär, billig eller bäst?

Att välja en populär luftvärmepump kan vara ett tryggt val. Andra bryr sig mer om vilken som är billigast eller bäst. Om något av detta är viktigt för dig, kan du läsa mer om hur du kan tänka för att hitta den bästa, en populär eller en billig luftvärmepump, som samtidigt uppfyller dina behov:

Populär luftvärmepump
Vilken luftvärmepump väljer andra i samma situation? Vi vet och har sammanställt tips och en lista över populära val.
Billig luftvärmepump
För att få en så kostnadseffektiv lösning som möjligt är dimensioneringen av din luftvärmepump viktig.
Bäst luftvärmepump
Hur får du den allra bästa luftvärmepumpen för ditt hem? Ta del av våra tips för att hitta den bästa luftvärmepumpen för dig.

4. Hur kraftig luftvärmepump ska jag köpa?

Hur stor besparing vill du uppnå med din luftvärmepump? Hur stora ytor vill du att din luftvärmepump ska värma eller kyla? Båda dessa frågor är viktiga och bör fungera som utgångspunkt vid valet av luftvärmepump. Ju bättre dimensionerad och effektiv luftvärmepump du väljer, desto mer energi kommer du att spara. Det är alltid bra att utgå från storleken på ditt hus när du väljer din luftvärmepump. Många gånger är det mer lönsamt att välja en luftvärmepump med en större uppvärmningsförmåga än vad man tror. Ett vanligt fel många gör är att man väljer luftvärmepump med hög energieffektivitet men för låg kapacitet. Resultatet blir att luftvärmepumpen inte kommer att täcka det totala värmebehovet, hur energieffektiv den än är.

» Läs mer om storlek och kapacitet

Titta på vår film: "Hur kraftig luftvärmepump behöver jag?"

Vill du titta på luftvärmepumpar som passar en specifik yta? Följ länkarna nedan, för att hitta modeller som passar dig:

Mindre 10-100m²
Här hittar du luftvärmepumpar till hus med en area på 10-100m².
Mellan 100-150m²
Här hittar du luftvärmepumpar för hus med en area på 100-150m².
Större 150-200m²
Här hittar du luftvärmepumpar till hus med en area på 150-200m².
Störst 200-250m²
Här hittar du luftvärmepumpar till hus med en area på 200-250m².
Hus med flera våningar
Här hittar du luftvärmepumpar som passar för hus med flera våningar.

5. Vilken typ utav utrymme ska du värma?

 Vill du värma en speciell sorts utrymme? Du hittar luftvärmepumpar som passar exempelvis garage och attefallshus via länkarna nedan:

Garage
Luftvärmepumpar som passar bra till ditt kallgarage.
Friggebod / attefallshus
Luftvärmepumpar till mindre bostäder som friggebodar eller attefallshus
Sommarstuga och fritidshus
Luftvärmepumpar som passar för sommarstugor och fritidshus
Förråd
Luftvärmepumpar som passar särskilt bra till förrådsutrymmen
Uterum
Luftvärmepumpar för uterum

6. Hur effektiv luftvärmepump vill du ha?

Medan effekt eller kapacitet handlar om hur mycket värme du får, handlar effektivitet om förhållandet mellan producerad energi (värme) och förbrukad energi. En luftvärmepump med en hög energiklass kan producera mer värme per förbrukad kilowattimme; med andra ord mindre omkostnader för samma effekt. När du väl har hittat modeller med rätt kapacitet, som täcker behovet i ditt hus, kan det vara idé att kolla på energiklassen, för att säkra upp en extra stor besparing.

» Energimärkning av luftvärmepumpar

7. Vilka funktioner vill du ha?

Vart har du tänkt placera din luftvärmepump och hur mycket komfort vill du att den ska skänka dig? Ljudnivå och användarvänlighet i form av WiFi-styrning är två egenskaper som ökar komforten. Om luftvärmepumpen ska placeras i ett utrymme där ljudnivå inte spelar så stor roll behöver du inte leta efter den tystast möjliga modellen. Ska luftvärmepumpen placeras i sovrummet kan ljudnivån dock vara viktigare att ta hänsyn till.

Är det viktigt för dig att du ska kunna styra din luftvärmepump från din smarta enhet eller har du enbart behov av att kunna kontrollera luftvärmepumpen när du är hemma? Fundera på hur du vill kunna styra din luftvärmepump och välj sedan en modell som har de egenskaper som krävs.

Vilka funktioner vill jag att min luftvärmepump ska ha?

Idag finns det en rad olika funktioner som underlättar hanteringen och användningen av din luftvärmepump. Många funktioner bidrar även till en ännu bättre besparing eftersom de låter dig kontrollera luftvärmepumpen oavsett var du är. Artificiell Intelligens är en utveckling som bidragit till att luftvärmepumpar lär sig från dina användarmönster och från de rådande förutsättningarna. Sådan teknologi kan vara bra att leta efter ifall du är ute efter en så lättanvänd och energieffektiv luftvärmepump som möjligt.

Läs mer om olika funktioner här:

» Luftvärmepumpens funktioner

10 vanliga misstag
Här tipsar vi om 10 vanliga misstag folk gör när de köper luft-luftvärmepump. Undvik att fastna i de klassiska fällorna!

Vill du ha hjälp att hitta rätt luftvärmepump för dig?

För att göra rätt val finns det många aspekter att ta hänsyn till. Känner du dig osäker på vilken luftvärmepump som passar bäst för dig och ditt hushåll? Hos Polarpumpen kan du få hjälp via telefon på 0770-777 600 via kontaktformulär, eller genom att efterfråga en gratis offert. Tveka inte på att kontakta oss så att vi kan hjälpa dig hitta den bästa lösningen för dig.

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat