Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Så sänker du energiförbrukningen med din AC
Checklista för lägre förbrukning och omkostnader

Säkra lägsta förbrukning med AC

Med hjälp av några enkla medel kan du få din AC att använda mindre energi. En låg energiförbrukning leder inte enbart till minskade kostnader för dig, det gör din AC mer effektiv och får den att hålla mycket längre. Följ råden nedan för att njuta av en mer effektiv och billig nedkylning av ditt hem.

Checklista för att säkra låg energiförbrukning

Ta hjälp av vår checklista:

1
Ställ in högt fläktläge! När temperaturen stiger inomhus behöver din AC jobba hårdare för att få ner temperaturen. Du kan hjälpa den på traven genom att öka hastigheten på fläkten så att den kalla luften kan spridas mer effektivt och längre in i rummet. När rummet sedan är så kallt som du vill ha det kan du sänka hastigheten på fläkten igen. Om du inte höjer fläktens hastighet kommer din AC få jobba hårdare för att uppnå den inställda temperaturen vilket innebär onödigt slitage och större energiförbrukning.
2
Sänk inte temperaturen onödigt mycket! Det är en vanlig missuppfattning att ju lägre temperatur du ställer in, desto snabbare kommer rummet att kylas ner. Kylan kommer dock inte uppnås snabbare och din AC kommer istället att få jobba hårt i onödan vilket drar mer energi. Istället bör du alltid ställa in den temperatur du vill ha eller någon grad lägre vilket kräver mindre energi av din AC.
3
Stäng ute värmen med gardiner och markiser. Om du under dagtid drar för dina fönster med gardiner eller markiser kommer temperaturerna inomhus inte att öka lika mycket vilket leder till att din AC inte behöver jobba lika hårt.
4
Vädra ut rummet innan du startar din AC. På kvällar och nätter sjunker utomhustemperaturen och du kan med fördel utnyttja den kyligare luften till att sänka din inomhustemperatur någon grad innan du startar din AC för natten. Effekten blir en AC som inte behöver jobba lika hårt för att få ner temperaturerna och energiförbrukningen minskar. I längden blir det många timmar av användning du sparar på att hjälpa AC:n på traven.
5
Undvik auto-läget! Auto-läget innebär att AC:n jobbar konstant för att upprätthålla den inställda temperaturen genom att tillföra kyla eller värme. Om luftkonditioneringen är på och det kommer in kall luft genom en dörr eller ett fönster kommer AC:n därför att börja generera värme för att den inställda temperaturen ska förbli vilket drar onödig energi. Välj istället att enbart använda kylläget, då kommer din AC pausa kyleffekten när den inställda temperaturen är uppnådd och användningen blir mer energismart och kostnadseffektiv.

Sköt om din AC på rätt sätt

Med rätt skötsel kommer din AC inte behöva jobba onödigt hårt för att uppnå hög effektivitet. Detta leder till en AC som fungerar bättre och som drar mindre energi. Filtret i din AC finns till för att samla upp damm och partiklar. Om det samlas för mycket damm kommer din AC behöva jobba hårdare och energiförbrukningen ökar. För att undvika detta bör du städa och damma filter och aggregatet regelbundet.

» Rengöring och skötsel av fast installerad AC

Serva din AC regelbundet

Sista steget för att optimera effekten av din AC och därmed sänka energiförbrukningen är att beställa regelbunden service av en kunnig tekniker. Vartannat eller vart tredje år bör en tekniker se över din AC och åtgärda eventuella brister eller fel för att säkerställa att AC:n fungerar optimalt och inte behöver förbruka onödig energi. Regelbunden service kommer även förlänga livslängden på din AC vilket innebär att du inte kommer behöva byta ut den lika ofta, vilket är en besparing i längden.

Vill du beställa service för din luftkonditionering idag? Du beställer service för din AC på samma sätt som vid service av din värmepump.

» Beställ service här

Fast installerad AC
Tyst och energieffektiv. Det självklara valet för dig som kan och vill ha den bästa AC:n.