Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Hur mycket el drar en AC
Säkra låg energiförbrukning
EER och SEER värde

Hur mycket el drar en AC?

Dagens AC behöver inte förbruka lika mycket el som de kanske gjorde förr. Nu för tiden försöker tillverkarna att skapa en så energieffektiv produkt som möjligt generellt, men naturligtvis finns det vissa som drar mer el än andra. Men hur mycket el drar en fast installerad AC?

Hur mycket el drar en fast installerad AC? 

Det finns olika faktorer som spelar roll när man ska räkna ut hur mycket el en AC drar, men generellt gäller cirka 780 watt i timmen för en fast installerad AC. Det blir då cirka 0,78 kWh. 

Det är ovanligt att ha AC:n igång under hela året, eller ens över hela dygnet, vilket gör det svårt att få exakta siffror på hur mycket el den drar, allt beror på hur mycket du har igång den. Andra faktorer som spelar roll är:  

  • Vilken yta din AC ska kyla 
  • Kapaciteten på din AC 
  • Vilken fläkthastighet du har på 
  • Hur varmt eller kallt det är ute 
  • Vilken energimärkning din AC har

Investera i en fast installerad AC

Är nu nyfiken på vad det kostar att investera i en fast installerad AC och ungefär hur mycket det kostar i månaden att äga den?

» Läs mer om kostnad för AC här

Visste du att...
en AC kan tekniskt liknas vid en luftvärmepump, men också med ett kylskåp?

Säkra låg energiförbrukning med en AC 

En fast installerad AC fungerar på samma vis som en luftvärmepump - den hämtar energi från luften. Det innebär generellt en lägre energiförbrukning då den ger mer energi än vad den tar, medan en portabel eller AC utan utedel går enbart på el. 

För att din AC ska ge dig optimalt med svalka till lägst energiförbrukning, finns ett par bra tips att ta tillvara på, som till exempel handlar om skötsel, nerdragna persienner och inställningar på din AC. 

» Läs mer om att säkra en lägre energiförbrukning

Energimärkning för olika sorters AC 

Genom att titta på en produkts energimärkning, kan du se hur energisnål den är. Märkningen avläses genom bland annat en färgskala, där rött är minst energieffektivt, med mörkt grönt är bäst. Skalan går från D och upp till A +++ där A +++ är mest energieffektiv. 

» Mer om energimärkning av AC här 

 

EER och SEER för AC 

Dessa är viktiga värden att hålla koll på när det kommer till hur energieffektiv din AC är. EER värde visar dig hur energieffektiv AC:n är under specifika förutsättningar. SEER värde visar hur energieffektiv den är utslaget på en hel säsong. Men dessa värden säger inte allt – oftast kan en kraftigare maskin som får gå på lägre hastighet, fungera bättre än en svagare maskin som får gå på max.  

» Här hittar du mer information om AC:ns SEER och EER värden