Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Användning av luftkonditionering i husvagn

Att tänka på med A/C i husbil

Genom att använda din klimatanläggning rätt, kan du minska onödigt slitage och bibehålla en god effekt. Rätt användning kan på så vis spara dig pengar.

Ställ in önskad temperatur

Med en klimatanläggning bör du ställa in den önskade måltemperaturen eller kanske någon grad under, så du får måltemperaturen även längst bort i husvagnen. Det går inte snabbare för att du ställer in en riktigt låg temperatur, utan du sliter bara på klimatanläggningen i onödan.

Ett högre fläktläge ger bättre effekt

Det låter mer om klimatanläggningen på höga fläktlägen, och därför är det många som ställer in det lägsta. Energimässigt är det betydligt bättre att använda ett högt fläktläge. Då sprids den svala eller varma luften bättre och du får snabbare den önskade temperaturen i din husbil. Dessutom minskar du slitaget på anläggningen. När måltemperaturen har uppnåtts, kan du testa att sänka fläktläget.

Var försiktigt med auto-läget

Auto-läget på klimatanläggningar är lurigt. I det läget eftersträvas en önskad temperatur och anläggningen ger värme eller kyla efter behov. Oftast är det bättre att använda lägena värme eller kyla, för då använder klimatanläggningen värme eller kyla till önskad temperatur. I så fall pausar anläggningen, om det blir för kallt, när luftkonditioneringen är på, eller för varm, när värmen är på. Det kan tyckas onödigt att klimatanläggningen går in med energi för att värma upp utrymmet mitt i sommaren, bara för att någon öppnar kylskåpet.

Bättre effekt med mindre energiförbrukning

Det finns många sätt att hjälpa luftkonditioneringen till en lägre energiförbrukning. Gardiner och markiser skyddar husvagnen eller husbilen från solljus och värme.

När utomhustemperaturen är lägre, är det bra att passa på att vädra. Om du exempelvis har varit borta under dagen och kommer tillbaka till en mycket het husvagn, kan du börja med att öppna alla fönstren. Eventuellt kan du köra klimatanläggningen i enbart fläktläge, för att förbättra luftutbytet. När du sedan har fått ner temperaturen, stänger du fönstren och slår på kylläget, för att sänka temperaturen ytterligare. Nu behöver klimatanläggningen bara sänka temperaturen från 26°C till 21°C istället för hela vägen från 45°C. På så vis kan du spara mycket energi!

På natten blir det ofta så svalt att du kan stänga av klimatanläggningen och öppna fönstren, för att bibehålla en lagom temperatur.

Självklart ska dörrar och fönster vara stängda, när klimatanläggningen är igång. Annars minskar effekten drastiskt, samtidigt som slitaget ökar markant.

Sköt underhållet

Genom att sköta det lilla underhåll som krävs, får du en anläggning, som håller längre och ger en bättre effekt. Du minskar risken för onödiga skador på anläggningen och din husvagn, om underhållet sköts.

Så bör du sköta din A/C i husvagnen