Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Steg för steg - så använder du AC:n rätt
Underhåll och skötsel
Få högre energibesparing

Rätt användning av AC för husvagn och husbil

Genom att använda din klimatanläggning rätt, kan du minska onödigt slitage och bibehålla en god effekt. Rätt användning kan på så vis spara dig pengar.

Checklista rätt användning av AC

Följ våra tips så så kan du både få bättre effekt av din AC och få den att hålla längre.

1
Ställ in önskad temperatur! Med en klimatanläggning bör du ställa in den önskade måltemperaturen eller kanske någon grad under, så du får måltemperaturen även längst bort i husvagnen. Det går inte snabbare för att du ställer in en riktigt låg temperatur, utan du sliter bara på klimatanläggningen i onödan.
2
Ett högre fläktläge ger bättre effekt. Det låter mer om klimatanläggningen på höga fläktlägen, och därför är det många som ställer in det lägsta. Energimässigt är det betydligt bättre att använda ett högt fläktläge. Då sprids den svala eller varma luften bättre och du får snabbare den önskade temperaturen i din husbil. Dessutom minskar du slitaget på anläggningen. När måltemperaturen har uppnåtts, kan du testa att sänka fläktläget.
Fler energitips för AC i husvagn
3
Auto-läget  klimatanläggningar är lurigt. I det läget eftersträvas en önskad temperatur och anläggningen ger värme eller kyla efter behov. Oftast är det bättre att använda lägena värme eller kyla, för då använder klimatanläggningen värme eller kyla till önskad temperatur. I så fall pausar anläggningen, om det blir för kallt, när luftkonditioneringen är på, eller för varm, när värmen är på. Det kan tyckas onödigt att klimatanläggningen går in med energi för att värma upp utrymmet mitt i sommaren, bara för att någon öppnar kylskåpet.
4
Hjälp din luftkonditioneringen till en lägre energiförbrukning. Gardiner och markiser skyddar husvagnen eller husbilen från solljus och värme. Du kanske också har möjlighet att ställa din husvagn eller husbil på en skuggig plats? När utomhustemperaturen är lägre, är det bra att passa på att vädra. Om du exempelvis har varit borta under dagen och kommer tillbaka till en mycket het husvagn, kan du börja med att öppna alla fönstren. Eventuellt kan du köra klimatanläggningen i enbart fläktläge, för att förbättra luftutbytet. När du sedan har fått ner temperaturen, stänger du fönstren och slår på kylläget, för att sänka temperaturen ytterligare. Nu behöver klimatanläggningen bara sänka temperaturen från 26°C till 21°C istället för hela vägen från 45°C. På så vis kan du spara mycket energi! På natten blir det ofta så svalt att du kan stänga av klimatanläggningen och öppna fönstren, för att bibehålla en lagom temperatur. Självklart ska dörrar och fönster vara stängda, när klimatanläggningen är igång. Annars minskar effekten drastiskt, samtidigt som slitaget ökar markant.
Allmänna energispartips vid användning av AC
5
Sköt underhållet! Genom att sköta det lilla underhåll som krävs, får du en anläggning, som håller längre och ger en bättre effekt. Du minskar risken för onödiga skador på anläggningen och din husvagn, om underhållet sköts.
Så sköter du din AC