Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Så får du lägsta möjliga omkostnader och energiförbrukning
Steg för steg - minska energianvändningen

Tips för lägsta energiförbrukning med AC i husvagn

Genom att använda och underhålla klimatanläggningen korrekt, kan du minska onödigt slitage och onödiga kostnader, utan att för den skull få sämre effekt. Vi vill därför ge dig några handfasta tips och goda råd, så att du kan få ut bästa möjliga effekt till minsta möjliga kostnad.

Checklista - så säkrar du låg energiförbrukning med din AC

 Följande tips kan hjälpa dig att hålla nere energiförbrukningen i din husvagn eller husbil. Säkra lägre omkostnader genom att hjälpa din AC på traven.

1
Vädra när det är svalt utomhus! När temperaturen sjunker utomhus kan du passa på att vädra. Öppna alla fönster och ställ in klimatanläggningen på fläktläge. När temperaturen gått ner i husvagnen/bilen stänger du alla fönster och slår på läget för kyla, för att sänka temperaturen ytterligare. Hade du slagit på kyla direkt, hade maskinen fått jobba enormt hårt för att kyla ner temperaturen, så genom att göra som angivet spar du mängder med energi.
2
Stäng av på natten! På natten när det oftast är svalare, du kan med fördel stänga av klimatanläggningen och låta ett eller ett par fönster stå på glänt. På så vis behåller du en behaglig temperatur inne i vagnen/bilen. Låter du anläggningen stå på medan dörrar och fönster är öppna minskar AC-effekten drastiskt, samtidigt som slitaget ökar markant.
3
Önskad temperatur: När du ska ställa in önskad måltemperatur går det inte fortare för att du ställer in en riktigt låg temperatur. Det ökar endast slitaget av klimatanläggningen i onödan. Rent energimässigt är det också mer effektivt att ställa in maskinen på ett högt fläktläge. Den svala (alt. varma) luften sprids bättre, vilket ger önskad temperatur snabbare. Du minskar också slitaget på anläggningen. Sänk gärna fläktläget något när du nått önskad innetemperatur.
4
Se upp med auto-läget! Klimatanläggningens auto-läge kan vara lite lurigt; det är bäst att använda antingen läget kyla eller läget värme. Maskinen pausar om det blir för kallt eller för varmt. Om däremot auto-läget är på så kyler eller värmer apparaten efter behov, och du kan förbruka energi på att värma upp husvagnen, om temperaturen sjunkit lite gör lågt under natten. Det kan också hända att apparaten kör igång på värme om någon öppnar kylskåpet, vilket blir ineffektivt och kostsamt i längden.
5
Gardiner och markiser: Det finns sätt att själv påverka energiförbrukningen, som till exempel att dra för gardiner eller skydda vagnen/bilen med hjälp av markiser.

Till stor del är dessa allmänna energispartips för AC och gäller alla typer av klimatanläggningar.

Underhåll maskinen

En annan viktig del är underhåll av klimatanläggningen. Tar du hand om den får du en apparat som håller längre och ger bättre effekt. Det sitter till exempel filter i klimatanläggningen som behöver rengöras regelbundet, eftersom det oundvikligen bildas både kondens och damm i dem. Om de inte rengörs ökar risken för mögeltillväxt.

» Så sköter du din AC för husvagn och husbil

Mer om att använda AC i husvagn