Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Vid fastighetsaffärer är det ofta viktigt med fukt, både för köpare och säljare.
I artikeln...
Fuktmätning för säljare
Fuktmätning för köpare
Förändrade förutsättningar i huset

Fastighetsaffär - Fuktmätning för säljare och köpare

Vid en fastighetsaffär kan fukt bli helt avgörande. Om det finns problem med fukt i huset, kan det bli svårsålt och försäljningen en förlustaffär. Ofta upptäcks fuktproblem i hus just i samband med försäljning.

Fuktsituationen är viktig för både säljare och köpare

Vid fastighetsaffär är det extra viktigt att ha en tydlig bild av fuktsituationen i huset, både för dig som köper, och för dig som säljer. Köpare har undersökningsplikt och säljaren har upplysningsplikt. Ett fel som upptäcks efter affären, kan få konsekvenser för både köpare och säljare. Därför rekommenderar vi, att båda parter har full koll på husets beskaffenhet, inte minst vad gäller fuktsituationen. Det är därför man gör en besiktning

Fuktmätning vid fastighetsaffär

Då fukt är ett av de vanligaste problemen i svenska hem, är det viktigt att man tar hänsyn till fuktproblem vid fastighetsaffärer. Ett hus som mår bra, är lättare att sälja och det är troligare att du har fler som konkurrerar om att köpa huset, vilket kan leda till ett högre försäljningspris.

Fastighetsaffär - Fuktmätning inför köp för säljare

Att som säljare kunna hänvisa till en genomförd fuktmätning, eller utförda åtgärder mot fukt, kan vara ett försäljningsargument. Som säljare har du upplysningsplikt och och måste därför informera om de omständigheter kring fastigheten, som du känner till. Du bör därför ha god koll på husets beskaffenhet, inte minst vad gäller fuktsituationen. Detta är nämligen något som köparen troligen upptäcker i och med besiktning och du kan tvingas betala skadestånd om du undanhåller kända problem.

Du måste som säljare låta köparen utföra besiktning och underlätta, så att alla utrymmen i huset verkligen kan bli ordentligt undersökta.

Fuktmätning för köpare

Du har som köpare besiktningsplikt och vanligen låter man en besiktningsman utföra besiktningen, eftersom en sådan vet vad man ska titta efter. Det är inte säkert att besiktningen inkluderar fuktmätning och många besiktningsmän saknar vidare kunskaper om fukt. Därför kan det vara klokt att tillkalla en riktig fuktexpert eller utföra en ordentlig fuktmätning.

När du har beställt besiktning, fuktmätning eller fuktbesiktning, bör du vända dig till mäklaren, som ser till att säljaren tar sitt ansvar och möjliggör att besiktningen utförs. Det handlar om att de utrymmen, som ska undersökas, är tillgängliga och inte fyllda med bråte och att det finns stegar om så behövs etc.

Det kan vara svårt att förstå alla orden i ett besiktningsprotokoll för den som inte är insatt.

» Ta hjälp av vårt fuktlexikon

Förändrade förutsättningar i huset

Ett vanligt misstag man gör vid en flytt är att förlita sig på att fuktnivåerna kommer att vara de samma med nya ägare. Antalet människor och deras vanor kan påverka fuktnivåerna i huset i stor utsträckning. En människa avger ett par liter fukt i utandningsluften varje dygn. Personer som duschar, diskar och tvättar mycket ger större fuktbelastningar. Om en äldre pensionär har bott i huset och en barnfamilj flyttar in, kan fuktbelastningen förändras drastiskt. Dessutom är det vanligt med renovering i samband med flytt, vilket också kan påverka fuktsituationen. Det kan därför vara idé att göra ytterligare en fuktmätning, när ni har bott in er.

» Läs mer om fuktmätning