Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
För att få varmt vatten hemma behöver du någon typ av värmekälla, som producerar varmvatten.
I artikeln...
Alternativ för uppvärmning
Vid vattenburen värme
Vid luftburen värme

Hur får man varmvatten hemma?

I hus behövs varmvatten eller tappvarmvatten, som används för dusch, bad, tvätt, disk m.m. Vill du veta mer om tappvatten? Då har du kommit precis rätt.

Vad är tappvarmvatten?

Tappvatten (kranvatten) är det vatten som används i husets kranar. Det kalla tappvattnet som kommer in i huset är faktiskt ett livsmedel och omfattas om en rad regler. Vattnet har renats innan det skickas ut i ledningarna till olika hus och det är viktigt att det hållen en viss kvalitet, för att vi inte ska bli sjuka. Detta kalla tappvatten värms också upp i huset i exempelvis en varmvattenberedare, värmepump eller vedpanna. Och detta varma tappvatten går sedan i särskilda varmvattenrör ut till de punkter i huset där vi behöver varmt vatten, vilket vanligtvis innebär husets kranar och dusch.

Är det någon skillnad på varmvatten och tappvarmvatten?

Nej, vi menar oftast samma sak. Varmvatten använder vi vardagligt och tappvarmvatten är facktermen. Sen kan man naturligtvis prata om varmvatten även om man värmt upp det i en kastrull på spisen.

Det är viktigt att vara medveten om att det inte är samma vatten i radiatorer eller golvvärme, som det är i tappvattnet. Vattnet i element och golvvärme finns i ett slutet system, där man relativt sällan fyller på med nytt vatten. Tappvattnet flödar däremot ständigt genom huset; genom diskmaskiner, tvättmaskiner, duschar, toaletter och kranar. När det använts lämnar det huset genom avloppssystemet.

Krångliga ord om uppvärmning?
Tycker du att det är lite svårt att förstå några av facktermerna kring uppvärmning? Ta hjälp av vårt uppvärmningslexikon.

Alternativ för att skapa varmvatten

Hur du värmer vattnet i ditt hus, beror på vilka möjligheter du har. Till stor del baseras detta på vilken värmespridning du har, eftersom uppvärmning av hus och vatten många gånger kan kombineras.

Värma vatten i hus med vattenburen uppvärmning

De värmesystem som sprider värme via vattenburen värme, värmer som regel också tappvatten till huset. Här finns många alternativ att välja på. Vad är viktigast för dig? Smidigt, låga omkostnader, miljövänligt eller kanske något annat? Ibland är ackumulatortank en del av värmekällan och ibland har man en separat ackumutortank. Ackumulatortank är en varmvattentank som lagrar värme från en extern värmekälla. 

» Alla artiklar om ackumulatortankar

Värma vatten i hus med luftburen uppvärmning

De värmesystem som värmer huset via luftburen värme värmer inte varmvatten, och då behöver man värma varmvatten på ett annat sätt. Här kan man exempelvis välja på en klassisk varmvattenberedare, en modern värmepumpsberedare eller kanske komplettera med solfångare, för att få ner kostnaderna.

Vilken sorts varmvattentank behöver jag?
Behöver du en varmvattenberedare, värmepumpsberedare eller ackumulatortank? Vi går igenom vad de olika alternativen betyder och vilken som passar för ditt behov.

Hur varmt ska tappvarmvattnet vara?

Det är viktigt att tappvarmvattnet håller en tillräckligt hög temperatur, för att inte legionellabakterier ska frodas i det ljumna vattnet. Folkhälsomyndigheten skriver att det som lägst bör vara 60 °C i en varmvattenberedare och som lägst 50 °C vid de punkter där vattnet tappas. Om man har cirkulationsledning, vilket är vanligt i större system, ska vattnet även där som lägst hålla 50 °C.

» Läs mer om legionella och hur du säkrar dig mot sjukdomen

Mer om uppvärmning av hus

Utforska produkter inom uppvärmning