Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Hur sprids värmen via radiatorerna?
Radiatorernas placering
Hur mycket vatten är det i en vattenburen radiator?

Hur fungerar vattenburet element och radiator?

Vattenburna element genererar ingen egen värme, utan får värme via rör från en annan värmekälla. Att låta varmt vatten cirkulera genom rör är troligen en betydligt äldre uppfinning än vad du tror. De äldsta spåren av vattenburen värme är faktiskt ca 3000 år gamla.

Hur sprids värmen via radiatorerna?

En cirkulationspump ser till att vattnet rör sig genom radiatorsystemet och att det varma vattnet från värmekällan sprids i huset.

Radiatorerna, eller elementen som de ofta kallas, är utformade så att de ska avge en viss mängd värme. Värme som ska räcka för att värma det aktuella utrymmet. När radiatorn värmer upp luften, stiger den varma luften i enlighet med fysikens lagar. På så vis skapas luftcirkulation och ny kall luft hamnar närmast radiatorn och värms upp i sin tur.

Elementens placering

Vanligtvis placerar man radiatorer under fönster, för att förhindra kallras, men i rum utan fönster är man mer fri i sin placering. Då brukar man välja en placering som passar bra utifrån rummets användning och hur rören i övrigt är dragna.

Har jag ettrörssystem eller tvårörssystem?

I ettrörssystem är elementen seriekopplade och i ett tvårörssystem är de parallellkopplade. Detta har lite olika påverkan på uppvärmningen i ditt hus. Vid seriekopplade radiatorer påverkar ändringar du gör naturligtvis hela kedjan. När vi säljer värmekällor mot vattenburen värme vill vi veta om du har ettrörssystem eller tvårörssystem, så att vi ska kunna sätta ihop den bästa lösningen för just ditt hus.

» Har jag ettrörssystem eller tvårörssystem?

Hur fungerar en termostat?

Du styr värmen på din radiator genom att vrida bälgen/regulatorn, vilken i sin tur reglerar vattenflödet, som sedan styr hur mycket gas och vatten som ska släppas igenom för att nå en viss temperatur. Dess uppgift är att hålla en sån jämn temperatur i rummet som möjligt, vanligtvis är detta en inställning som görs när du köper ditt element. När radiatorn uppnått önskad temperatur, reglerar den själv värmen som avges för att det inte ska bli för varmt, eller för kallt i rummet.

» Så höjer du värmen på vattenburna element

Hur mycket vatten är det i en vattenburen radiator?

Eftersom element kommer i väldigt olika storlek skiljer det naturligtvis mycket beroende på vilket element vi pratar om. Du kan hitta information kring vattenvolym ibland i kataloger eller produktblad. Det kan också skilja sig lite i utformningen mellan olika tillverkare.

Några exempel:

  • liten radiator på 300 x 400 x 60 mm innehåller 0,7 liter vatten
  • mellanstor radiator på 600 x 1200 x 102 mm innehåller 7,9 liter vatten,
  • ännu djupare radiator på 900 x 2600 x 152 mm innehåller 27,6 liter vatten

Det är också skillnad på sektionsradiatorer och panelradiatorer, där sektionsradiatorer generellt innehåller mer vatten.

panelradiator och sektionsradiator

Illustrationen visar en panelradiator till vänster och sektionsradiator till höger.

Till element
Här hittar du alla våra element. Se vilket som passar just ditt behov!