Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor

Så går det till att byta frånluftsvärmepump - steg för steg

Vid utbyte är förberedelserna viktigast för dig som kund eftersom alla nödvändiga eldragningar och kopplingar mest troligen redan är gjorda. Såhär går en utbytesinstallation av frånluftsvärmepump till.

En frånluftsvärmepump håller i cirka 15 år. Efter det kan det vara bra att byta ut den, både för din bostads hemmaklimat, men också för att det kan ha hänt mycket på frånluftsvärmepumpmarknaden under den här tiden du haft din värmepump. Detta innebär ofta att ju nyare frånluftsvärmpumpen är, desto mer energieffektiv är den. Det kan därför vara en god idé att se över den, även om det inte gått 15 år.

 

1
Oavsett vilken installation du beställt av premium- eller standardinstallation, så kommer värmepumpen att köras ut till din bostad. Har du beställt premiuminstallationen så kommer installationsfirman att bära in din värmepump, har du bokat standard, så är det du som kund som ansvarar för att värmepumpen bärs in. I en premiuminstallation ingår elektrikern, i en standard får du själv boka en elektriker.
2
Innan installationen sker av din nya frånluftsvärmepump, ska frånluftkanalerna vara rengjorda. Detta gör inte installatören, utan måste bokas separat av exempelvis en ventilationsfirma. Detta ska helst vara gjort innan installatören kommer.
3
Vid utbyte rekommenderas också installation av magnetitfilter, detta håller rören rena och förlänger livslängden på värmepumpen.
4
Vid en premiuminstallation bär installatören bort den gamla frånluftsvärmepumpen, i en standardinstallation ansvarar du själv för bortfrakten innan installatören kommit. När den gamla är borta, är det bara för installatören att koppla in den nya, elektrikern gör alla nödvändiga elkopplingar.
5
Finjustering av ventilationsflödet kommer troligen behöva göras efteråt, vilket också görs av en ventilationsfirma. Detta för att frånluftsvärmepumpen ska fungera optimalt eftersom den nya värmepumpen har högre kapacitet än den gamla.