Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Frånluftsvärmepumpar som säljs idag håller en mycket högre kvalitet och ger dig större besparing sen tidigare.
I artikeln...
Tydliga tecken - då ska du byta frånluftsvärmepump
Så gör du ett smart byte
Frånluftsvärmepump eller frånluftsaggregat?

Då ska du byta ut din frånluftsvärmepump

Frånluftsvärmepumpen blev en populär värmekälla under tidigt 2000-tal och sedan dess har mycket hänt inom branschen. Frånluftsvärmepumpar som säljs idag håller en mycket högre kvalitet och ger dig större besparing sen tidigare. Så när borde då en äldre frånluftsvärmepump bytas ut?

När servicekostnaden börjar bli hög

En frånluftsvärmepump är en tekniskt komplex produkt och kommer därför kräva kontinuerlig service under sin livslängd, som i runda slängar brukar uppskattas vara upp till 10 - 15 år. Men ju äldre din frånluftsvärmepump blir desto dyrare kommer också reservdelarna att vara. En ny frånluftsvärmepump kan därför vara en lönsam investering eftersom kvaliteten på dagens frånluftsvärmepumpar har genomgått en avsevärd förbättring jämfört med frånluftsvärmepumparna från tidigt 2000-tal.

Jämför din frånluftsvärmepump med nya modeller

En ny frånluftsvärmepump är inte bara billigare att reparera, den är också betydligt mer effektiv. En ny frånluftsvärmepump uppskattas idag ge mellan 30 - 50 % bättre besparing, än vad en gammal frånluftsvärmepump gör. Det kan därför vara en god idé att se över hur din faktiska besparing ser ut idag och jämföra det med hur din besparing skulle kunna se ut med en ny frånluftsvärmepump.

En ny frånluftsvärmepump är billigare att reparera, och har en högre effektivitet, än äldre modeller. 

Byt din frånluftsvärmepump under årets varma månader

När du väl bestämt dig för att byta ut din frånluftsvärmepump går det att även här göra lite kloka val. Uppvärmningen av våra hus är något som vi ofta tar föregivet, det är inget som syns utan värmen bara finns där. Men för oss människor är värmen otroligt viktig för att vi ska må bra och känna oss trygga.

Höst och vinter är de säsonger då installatörerna har som mest att göra, och det vore därför högst olyckligt om något hände med din värmepump och så är det svårt att hitta en ledig installatör. Så om du misstänker att din frånluftsvärmepump behöver bytas ut, var då proaktiv och byt den hellre under våren och sommaren än under hösten och vintern.

Är ett frånluftsaggregat ett bättre alternativ?

Om det är hög energibesparing och förbättrad ventilation du är ute efter, kan ett frånluftsaggregat vara ett bättre alternativ än att investera i en ny frånluftsvärmepump.

Ett frånluftsaggregat är i princip samma sak som en frånluftsfläkt, som fläktar ut din inomhusluft med hjälp av en mekaniskt styrd fläkt. Frånluftsaggregatet går att kombinera tillsammans med en mer hållbar och energieffektiv värmekälla som en luft-vattenvärmepump eller en bergvärmepump för att skapa ett optimalt luftflöde samtidigt som du sänker kostnaderna för din uppvärmning.

En frånluftsvärmepump har sämre energieffektivitet när ditt värmebehov är stort, vilket leder till att kostnaderna för din uppvärmning går upp när du behöver mer värme. Vid ett sådant tillfälle är det oftast bättre att välja en kompressorstyrd värmepump som är rätt dimensionerad utifrån ditt hus och ditt värmebehov, och komplettera med ett frånluftsaggregat för en kontrollerad frånluftsventilation.

» Till frånluftsaggregat

Vill du ha hjälp med att byta frånluftsvärmepump?

Vi hjälper dig gärna att hitta en passande modell för just ditt byte. Du når vår rådgivning på 0770-777 600 eller genom att efterfråga en offert.

Välj rätt frånluftsvärmepump för ditt hus