Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Då behöver du hjälp av kyltekniker
Regler och lagar

Då behövs certifierade kyltekniker vid installation av värmepump

Om du beställer installation av din värmepump via Polarpumpen, kan du vara säker på att du får en certifierad kyltekniker. Polarpumpen innehar ett företagscertifikat för kylarbeten och samarbetar endast med certifierade installatörer.

Då krävs en certifierad kyltekniker

En kyltekniker krävs exempelvis vid installationer där en köldmediekrets skapas mellan en värmepumps utedel och innedel (split-system). Detta är standard installation av luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar. Luft-vattenvärmepumpar har antingen en sluten köldmediumkrets i värmepumpen och vatten mellan innedel och utedelen, eller så skapas en köldmediumkrets mellan delarna vid installationen. I det senare fallet krävs en certifierad kyltekniker.

Köldmedium kan skada både människor och natur om det hanteras felaktigt. Det är därför mycket viktigt att en certifierad kyltekniker utför denna typ av arbeten.

Här kan du beställa installation som utförs av certifierade kyltekniker:

Detta är en certifierad kyltekniker

En certifierad kyltekniker är utbildad i kylteknik. Personen har antingen gått VVS- och Fastighetsprogrammet eller YH-utbildning. I båda fallen krävs en godkänd examination och ett certifikat från INCERT. Examinationen är både teoretisk och praktisk. Intyget förnyas varje år.

Det ställs en lång rad krav på en kyltekniker, såsom kunskaper om köldmedier, olika installationer och lagstiftning. En kyltekniker ska med andra ord förstå allt som har med värmepumpar att göra, och dessa kunskaper granskas mycket noggrant.

Kärt barn har många (kyltekniska) namn

Beroende på exakt utbildning, yrkeserfarenhet och examination kan en certifierad kyltekniker klassas som certifierad kyl & värmepumpsmontör, certifierad kyl & värmepumpstekniker eller diplomerad kyl & värmepumpstekniker. Kategorierna kan också kallas certifierad kylmontör, certifierad kyltekniker och diplomerad kyltekniker. För dig som behöver en värmepumpsinstallatör, spelar den exakta titeln mindre roll - det viktigaste är att du lägger på minnet att installationen ska utföras av en behörig installatör.

Installatörens certifiering och ackreditering

För att få arbeta med köldmedium, måste även företaget bakom den certifierade kylteknikern genomgå en ackreditering, för att få göra ingrepp i köldmediekrets och genomföra återkommande kontroller. Naturligtvis är alla våra certfierade installatörer kopplade till ackrediterade företag.

Polarpumpens certifikat

Polarpumpen innehar ett företagscertifikat för kylarbeten enligt kommissionens förordning EU nr 2015/2067 av den 17 november 2015 och enligt Förordning om flourerande växthusgaser SFS 2016:1128. Certifikatsnummer är C1317 och Kategori I.

Polarpumpen samarbetar med Svensk Installationspartner AB för installationer.

Värmepumpar för billig och enkel värme i hus och villa