Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Rätt skötsel ger längre hållbarhet och bättre effekt. Enkelt underhåll, men viktigt! Se till att du gör rätt!
I artikeln...
Steg för steg - skötsel av luftvärmepump
Rengöring av filter
Isbildning eller snö på utedel? Så gör du

Rätt skötsel av luft-luftvärmepump

Rätt skötsel ger längre hållbarhet och bättre effekt. Enkelt underhåll, men viktigt! Se till att du gör rätt!

Smutsiga eller igensatta filter sänker värmeförmågan.
Snö kan täppa igen luftintagen på utedelen.
Vid onaturlig isbildning behöver värmepumpen din hjälp.

En värmepump behöver lite underhåll, för att hålla länge och ge en bra effekt. Följ stegen nedan för att säkerställa rätt skötsel av din luftvärmepump.

1
Rengör filtret på luftvärmepumpen med jämna mellanrum. De flesta manualer rekommenderar minst varannan vecka. I manualen hittar du också en beskrivning av hur du går till väga. Smutsiga eller igensatta filter sänker värmeförmågan och kan orsaka att värmepumpen helt slutar att ge värme. I värsta fall kan damm i värmepumpen leda till att det börjar brinna.
Så rengör du luftvärmepumpens filter
2
Avlägsna snö från luftvärmepumpens utedel. Det får inte ligga snö runt om pumpen, så att luftintagen täpps till. Då sjunker värmeförmågan och den kan även helt sluta att ge värme. En luftvärmepump måste få tillgång till luft, för att fungera. Snö uppepå värmepumpen gör ingen skada, så länge den inte täpper till sidorna på värmepumpen eller smälter och bildar is på värmepumpens sidor. Det kan alltid vara bra att borsta bort snön ibland, för säkerhetsskull. Finns snö under värmepumpen kan det förorsaka isbildning, när avfrostningsvattnet rinner ned och förenar sig med snön. Borsta därför bort snön under värmepumpen.
3
Avisa utedelen vid behov med hjälp av varmvatten. Onaturlig isbildning kan drabba alla luftvärmepumpar någon gång, och av många olika anledningar. Vid onaturlig isbildning behöver luftvärmepumpen din hjälp för att få bort isen.
Så avlägsnar du onaturlig isbildning
4
Undvik isbildning under värmepumpens utedel. Vattnet från avfrostningen kan orsaka isbildning under värmepumpen. Bygger isen ända upp till värmepumpens underdel, kan den i sin tur hindra avfrostningen och orsaka att värmepumpen slutar ge värme. Se därför till att det inte byggs upp is till värmepumpen underifrån. Bilden visar hur det inte skall se ut. Så här mycket is under utedelen kan hindra att värmepumpen från att kunna avfrosta tillräckligt. Foto: Oskar P.
Rengör innedel och utedel
5
Både innedelen och utedelen ger bättre effekt om de rengörs med jämna mellanrum. Till innedelen kan du köpa speciell rengöringsspray för luftvärmepumpar.
Rengöring av luftvärmepumpens innedel och utedel