Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
Lukta, smaka, titta - eller testa ditt vatten i ett laboratorium
I artikeln...
Steg för steg - så kontrollerar du ditt dricksvatten
Lukta, smaka, titta!
Gör ett test för en komplett analys

Kontrollera ditt dricksvatten

Det är viktigt att kontrollera dricksvattnets kvalitet. För att själv kunna avgöra om det något fel på ditt vatten kan du följa dessa råd.

Så kontrollerar du ditt dricksvatten

Smaka på ditt dricksvatten - enkelt test som avslöjar om vattnet har dålig kvalitet.
Ser dricksvattnet konstigt ut bör du testa vattnet!
Illaluktande vatten innehåller ofta bakterier eller andra ämnen som inte ska förekomma, testa vattnet!
Det kan vara svårt att veta exakt vad ditt vatten innehåller, enklaste metoden för att utesluta undermåligt vatten är att beställa ett test.

Följ stegen nedan för att kontrollera kvaliteten på ditt dricksvatten. Om du upplever att ditt vatten smakar, luktar eller ser konstigt ut kan det vara läge och göra en kontroll.

1. Hur ska dricksvatten smaka?

När du smakar på vattnet ska det smaka rent och friskt utan bismak. Bismaker kan vara till exempel av metallisk art men också av ett jordigare slag. 

2. Hur ska dricksvatten lukta?

Dricksvatten ska i princip vara luktfritt. Skulle vattnet bära spår av klordoft kan det tyda på att reningen haft för höga halter av klor i. Normalt tillsätter reningsverken en gnutta klor i dricksvattnet för att skydda det mot bakterier under resan till din kran. Luktar det av avlopp eller ruttna ägg, kan det tyda på att gaser tagit sig in i vattnet eller att avloppsvatten tagit sig in i ditt dricksvatten.

3. Hur ska dricksvatten se ut?

När vattnet kommer ur kranen ska det vara klart. Det kan också se lite vitt ut, detta är bara luftbubblor och är ofarligt. Skulle ditt dricksvatten se brunaktigt ut eller vara grumligt kan det vara så att rören börjat rosta och partiklar från de rostiga vattenledningarna följer med ditt dricksvatten. Drick inte vattnet om det skulle se missfärgat ut. 

Andra tecken på att ditt dricksvatten inte är rent

När du tvättar i tvättmaskin hemma och du märker att dina kläder och lakan blir missfärgade, kan det vara så att vattnet är förorenat. När du diskat i diskmaskinen kan ditt porslin ibland bära vita ränder och se grumliga ut. Detta kan vara ett tecken på förorening och att det är dags att kontrollera ditt dricksvatten.

Testa ditt kranvatten

Det är enkelt att testa sitt dricksvatten på professionell väg. Beställ ett av våra vattentest och skicka iväg det till vår samarbetspartners ackrediterade laboratorium så får du svar på vad som är fel med ditt vatten och kan sedan åtgärda det med hjälp av våra marknadsledande produkter.

» Köp vattentest här

 

Problem med dricksvattnet?
Många har problem med sitt dricksvatten idag. Där kommunala vattenreningsverk inte kan göra jobbet kan en vattenrenare hjälpa till. Ta kontrollen över kvaliteten på ditt dricksvatten med en enkel lösning, liten nog att rymmas under diskbänken.