Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Rätt kapacitet till poolen

Hur stor poolvärmepump behöver jag? Du är inte ensam om att ställa den frågan. Här förklarar vi vad du ska tänka på vid dimensionering av poolvärmepump. För att hitta en poolvärmepump med rätt kapacitet till poolen behöver du ta hänsyn till förutsättningarna. Vill du kan du göra det ännu enklare för dig, och ringa våra rådgivare på 0770-777600.

Välj poolvärmepump utifrån poolens volym

I första hand brukar man titta på poolens vattenvolym, när man väljer poolvärmepump. På varje poolvärmepump anger vi hur stor volym den kan klara av att värma. Du hittar pooler för olika volymer på sidorna nedan:

Till en mindre pool - upp till 30 m³ Till en mellanstor pool - 30 - 45 m³ Till en större pool - upp till 45 - 60 m³ Till de största poolerna - över 60 m³

Tänk på att

Volymuppskattningarna gäller när poolen har god isolering och är täckt på natten. Om så inte är fallet, bör du välja en lite kraftigare poolvärmepump.

Utgå från önskad temperatur i poolen

Det är stor skillnad på att ha en badtemperatur på 22 °C eller 28 °C. Att värma upp poolen till en högre temperatur är också mer ansträngande för poolvärmepumpen. Det kan behövas lite extra kapacitet, om du vill ha en riktigt varm pool.

Poolens isolering avgör

Hur välisolerad pool har du? Med god isolering och övertäckning, när poolen inte används, kan du ligga nära poolvärmepumpens maxkapacitet. Om så inte är fallet, bör du gå upp i storlek.

Ska poolvärmepumpen alltid vara på?

Vi rekommenderar att poolvärmepumpen är på under säsongen. Det tar tid att värma upp en pool, medan det inte krävs så mycket för att hålla en välisolerad pool uppvärmd. Om du tänker att poolen får kylas ner mellan användningarna, kan det vara idé att satsa på en lite kraftigare poolvärmepump - då går uppvärmningen något snabbare när det väl är dags.

Mer om tid för uppvärmning av pool

Hur lång poolsäsong vill jag ha?

Ytterligare en aspekt att fundera på är hur lång poolsäsong du vill ha. Om du vill ha en lång poolsäsong, kan det vara idé att titta på poolvärmepumpar som har en hög kapacitet vid något lägre temperaturer. Det ger en bättre ekonomi i slutändan.