Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Rotavdrag för solceller

Rotavdraget är både enklare, snabbare och säkrare än investeringsstödet för solceller. Ersättningsnivån är däremot lägre.

Hur stort är rotavdraget?

Rotavdraget gäller för arbetskostnad, inte själva produkterna och annat material. Generellt, brukar det landa på runt 9 % av den totala summan, vilket då är 30 % av det som räknas som installationskostnad.

Hur ansöker jag om rotavdrag för solceller?

Du behöver faktiskt knappt göra någonting. Det är vi som företag, som ansöker om rotavdrag åt dig. Du behöver ge oss ett par uppgifter, som vi i vår tur förmedlar till Skatteverket. Och så måste du veta att du har möjlighet att utnyttja rotavdraget, exempelvis att fastigheten är tillräckligt gammal och att du har betalat in tillräckligt mycket skatt. Om Skatteverket inte godkänner rotavdraget, blir du skyldig att betala.

Skatteverkets krav för rotavdrag

Rent praktiskt betalar du en reducerad summa redan från början. Sedan ansöker vi om rotavdrag och får pengar från Skatteverket. Detta gör att rotavdraget är snabbare; du får det på sätt och vis direkt.

Varför är rotavdraget säkrare?

Rotavdraget är säkrare eftersom det är en skattereduktion. Om du bara uppfyller Skatteverketskrav, får du garanterat igenom rotavdraget. När det gäller solcellersstödet finns det en pott med pengar, som kan ta slut oavsett om man uppfyller kraven eller inte.

Kan jag använda rotavdrag och ansöka om investeringsstöd?

Du kan inte utnyttja båda i slutändan, men du kan utnyttja rotavdraget i väntan på att en ansökan om investeringsstöd eventuellt beviljas. Om investeringsstödet beviljas, måste du betala tillbaka rotavdraget innan stödet betalas ut.

Läs mer om solcellsstödet

OBS: Kontrollera alltid med berörda myndigheter för att få den senaste informationen runt rotavdraget.