Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Varför skall du skaffa värmepump?

Anledningarna till att skaffa en värmepump, är många. Här har vi listat de tre vanligaste anledningarna:

1. Billig uppvärmning

Att spara pengar är den vanligaste anledningen att skaffa en värmepump. Med en värmepump kan du minska din elåtgång markant och elräkningen blir mindre. I och med att besparingen är stor, har värmepumpen ofta återbetalat sig inom några år.

Vanligtvis står uppvärmningen för ca 60 % av familjens elåtgång. Enligt Energimyndighetens oberoende tester, sparar en luft-luftvärmepump upp till 75 % av elen som går till uppvärmning. Totalt skulle det innebära att du sparar ca 45 % av din elkonsumtion.

Med en luft-vattenvärmepump sparar du vanligen mer av uppvärmningskostnaden, än med en luft-luftvärmepump. Här räknas även uppvärmning av tappvatten in i ekvationen och du kan spara upp till 65 %.

Dessa jämförelser är mot direktverkande el, om man tidigare har eldat med olja är skillnaden vanligen ännu större.

I diagrammet ovan kan du se skillnaderna i uppvärmningskostnad. Mätningarna har gjorts av Energimyndigheten, och är baserade på ett 1½ plans hus på 120kvm som är byggt mellan 1976-1990.

2. Miljövänlig uppvärmning

Uppvärmningen med en värmepump är också miljövänlig. Du ersätter helt enkelt en del av den el du gör av med till uppvärmning, med gratis förnyelsebar energi från naturen utanför huset. Värmen i utomhusluften kommer ursprungligen från solen och förnyas ideligen.

3. Enkel uppvärmning

Vissa väljer också en värmepump, eftersom att det rör sig om enkel uppvärmning. En värmepump kräver inte mycket underhåll eller skötsel. Har man tidigare eldat med exempelvis ved, kan värmepumpen ge mer tid till annat. Dessutom krävs inga stora förvaringsutrymmen för ved eller pellets