Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Användning av luftkonditionering

Använd din luftkonditionering på rätt sätt, för att minska onödigt slitage och spara så mycket pengar som möjligt.

Ställ in den temperatur du vill ha

Ställ alltid in den temperatur du vill ha i rummet, eller möjligen någon grad lägre. Det är inte säkert att du får exakt den temperatur du har ställt in, särskilt inte på lite längre avstånd ifrån luftkonditioneringen.

Om du kommer hem och det är 30°C inomhus blir det inte kallt fortare om du ställer in luftkonditioneringen på 15°C, än 23°C. Du utsätter bara din luftkonditionering för onödigt slitage, om du ställer in temperaturen för lågt.

Ställ in högt fläktläge

Om det är varmt inne och luftkonditioneringen måste arbeta hårt för att få ner temperaturen, är det viktigt att du också låter den arbeta med högt fläktläge. När du har nått måltemperaturen, kan du sänka fläkthastigheten.

Med ett högt fläktläge sprids den kalla luften effektivare och du skyddar luftkonditioneringsaggregatet från onödigt slitage.

Var försiktigt med auto-läget

På många luftkonditioneringsanläggningar finns ett autoläge, som kan ge både värme och kyla beroende på den aktuella temperaturen. Med autoläget eftersträvar anläggningen att hålla en specifik temperatur, oavsett om det krävs värme eller kyla för att nå denna.

Om du exempelvis sätter på luftkonditioneringen på kvällen och någon öppnar ett fönster så kall luft kommer in (utan att veta att du satt på luftkonditioneringen), kan luftkonditioneringen generera värme för att kompensera för den kalla luften, som kommer in genom fönstret.

Använd istället luftkonditioneringens kylläge, så tar anläggningen en paus, om det är kallare än måltemperaturen.

Hjälp luftkonditioneringen för bättre effekt

Med lite hjälp kan du minska luftkonditioneringens energiåtgång. Genom att använda markiser eller dra för gardiner under varma och soliga dagar, kan du skydda mot onödig uppvärmning av huset.

Utnyttja utomhustemperaturen. Om du bara har på luftkonditioneringen på natten för god sömn, kan du exempelvis vädra ut huset ordentligt innan du stänger fönstren och sätter på luftkonditioneringen. Om du använder luftkonditioneringen dygnet runt, kanske du istället kan stänga av aggregatet på natten och öppna fönstren.

Sköt underhållet så slipper du problem

För att få ut så hög effekt som möjligt med din luftkonditionering och undvika problem och onödigt slitage, är det viktigt att du sköter det underhåll som luftkonditioneringen kräver.

Så ska du sköta din luftkonditionering