Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor

Felsökning fast installerad AC

Upplever du att något är fel med din fast installerade AC? Här har vi samlat de vanligaste felen, och hur du går tillväga för att lösa dem. I många fall kan du enkelt lösa felet själv och snabbt få en AC som fungerar som vanligt igen.

Vilket fel upplever du? 

Lite eller ingen kyla från AC:n: upplever du att det inte kommer någon kyla eller ytterst lite från din AC, så beror det många gånger på att inställningarna inte är rättDet kan till exempel röra sig om att man råkat blanda ihop symboler på fjärrkontrollen, eller att fläkthastigheten är för låg. Det kan också bero på att innedel eller utedel inte har fritt luftflöde. Det kan också vara så att man köpt en fast installerad AC med för lite kapacitet att kyla den yta det var tänkt från början. 

» Säkerställ rätt användning

Fungerar inte alls: När AC:n inte fungerar överhuvudtaget, kan det vara en idé att säkerställa att den får ström, att fjärrkontrollens batterier inte tagit slut eller att starttimern inte råkar vara inställd. 

Låter mycket: Hur man upplever ljud är väldigt individuellt och det kan vara svårt att veta vad som är ett naturligt eller onaturligt ljud från en AC.  

Rinner vatten: Det uppstår naturligt kondensvatten vid drift, för detta ändamål finns en dräneringsslang som leder ut vattnet. Att det rinner vatten från utedelen är alltså helt naturligt. Vid luftkonditionering uppstår kondens i inomhusdelen. Detta kondensvatten ska dräneras genom kondensvattenslangen genom väggen och ut till utsidan av huset, men ibland funkar det inte som det ska och vattnet rinner istället ut inne i huset. Då kan det vara stopp i dräneringsslangen, försök att rengöra blockeringen. Om det inte hjälper, kan det vara en felaktig installation.

» Läs mer om vatten i AC:n här.  

Blinkade lampor: Blinkande lampor på AC:n eller fjärrkontrollen innebär vanligtvis en felkod. Vissa felkoder är något du själv kan åtgärda (exempelvis rengöring av filter). Oavsett felkod, prova att först göra värmepumpen strömlös genom att först stänga av värmepumpen med fjärrkontrollen och efter det stänga av arbetsbrytaren eller dra ut stickkontakten. Låt AC:n vara strömlös ca 5 minuter. Starta därefter om produkten och se om felkoden dyker upp igen. I din manual hittar du instruktioner kring hur du tolkar felkoderna och vad de betyder.  

Övriga åtgärder för att få igång en krånglande AC 

Starta om: Ibland kan det hjälpa att starta om din AC. Dra ur sladden och anslut den igen efter 5 minuter. (Tänk på att det kan ta 5-8 minuter innan den ger effekt efter den fått ström och blivit påslagen igen.) 

Ändra funktion: Sätt AC:n i värmeläge i 15 minuter och växla sedan tillbaka. 

» Skötsel av fast installerad AC

Få hjälp med din AC 

Misstänker du att det är ett problem med din AC som du inte kan reparera själv efter att ha provat ovan tips, kontakta alltid en certifierad installatör som hjälper dig.