Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Så mycket kostar det att ha AC hemma

Att använda AC för att skapa behaglig svalka inomhus under sommarhalvåret är varken dyrt eller krångligt. När du ska räkna ut kostnaden för att ha luftkonditionering i en villa är det viktigt att förstå att denna blir väldigt individuell. Kostnaden beror exempelvis på:

  • hur stor yta som ska kylas
  • när och hur villan är byggd
  • husets isolering och solinsläpp
  • hur mycket du kan och vill betala när du investerar i AC
  • hur mycket du använder luftkonditioneringen
  • hur mycket du vill sänka temperaturen
  • vad du har för elpris
  • hur mycket el din AC drar

Prisexempel kostnad för AC i villa

Vad kostar det att använda AC?

Dessa kostnader baseras på ett elpris om 1,2 kr/kWh och visar ungefärlig kostnad i timmen.

Första bilden visar ett hus som är 45 kvadratmeter stort, där kostnaden beräknas till omkring 0,76 kronor per timme. Andra bilden visar ett hus på 60 kvadratmeter, i vilket kostnaden beräknas bli cirka 0,98 kronor per timme och i det tredje huset, som är 80 kvadratmeter stort ligger timkostnaden på cirka 1, 74 kronor.

Sen får du fundera på hur många timmar om året du använder din AC. Om du vädrar ut ordentligt och sedan sätter på AC:n på kvällen och har den på under natten, så blir det ca 8 kronor per natt för ett utrymme på 60 kvadratmeter. Det kanske det är värt?

Jämför detta med vad andra, för hemmet vanliga eldrivna produkter, beräknas kosta årsvis: kylskåp modell äldre cirka 700 kr/år, kylskåp ny modell cirka 200 kr/år, kaffebryggare cirka 450 kr/år och TV cirka 200 kr/ år.

Sänk kostnaden med rätt system

Hur du än väljer handlar det i slutändan om några hundralappar per år för en normalstor villa, medan det för en större villa kan landa på uppåt en tusenlapp. Lägst omkostnader får du i princip alltid med ett så kallat split-system som du kan beställa här hos oss på Polarpumpen. Våra auktoriserade installatörer hjälper dig såklart med allt du behöver.

Det som är viktigt att notera är att AC inte längre anses vara en lyxvara, utan att det numer tillverkas både prisvärda och effektiva system som ger ett behagligt inomhusklimat. För att få lägst omkostnader är det alltid bäst att välja en fast installerad AC framför en portabel AC då effekten är bättre i ett fast aggregat.

Mer om energiförbrukning i villa

Ring oss

Ta hjälp av våra säljare, om funderar på att skaffa AC. De svarar gärna på alla dina frågor!

0770-777 600