Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Så mycket kostar det att ha AC hemma

Har du hört att det skulle vara väldigt dyrt med AC? Vill du veta hur mycket det egentligen kostar?

Kostnaden är individuell

När du ska räkna ut kostnaden för att ha luftkonditionering i en villa är det viktigt att förstå att denna blir väldigt individuell. Kostnaden beror exempelvis på:

  • hur stor yta som ska kylas
  • när och hur villan är byggd
  • husets isolering och solinsläpp
  • hur mycket du kan och vill betala när du investerar i AC
  • hur mycket du använder luftkonditioneringen
  • hur mycket du vill sänka temperaturen
  • vad du har för elpris

Vad kostar det då?

Nedan kan du se hur mycket det kostar att kyla olika stora ytor per timme:

Vad kostar det att använda luft-luftvärmepumpen som luftkonditionering?

Detta baseras på ett elpris om 1,2 kr/kWh, i kombination nominell förbrukning i kylläge.

Figurerna ovan visar förbrukningen beräknat på ett elpris om 1,2 kr/kWh. Första bilden visar ett hus som är 45 kvadratmeter stort, där kostnaden beräknas till omkring 0,76 kronor per timme. Andra bilden visar ett hus på 60 kvadratmeter, i vilket kostnaden beräknas bli cirka 0,98 kronor per timme och i det tredje huset, som är 80 kvadratmeter stort ligger timkostnaden på cirka 1, 74 kronor. Sen får du fundera på hur många timmar om året du använder din AC. Om du vädrar ut ordentligt och sedan sätter på AC:n på kvällen och har den på under natten, så blir det ca 8 kronor per natt för ett utrymme på 60 kvadratmeter. Det kanske det är värt?

Jämför detta med vad andra, för hemmet vanliga eldrivna produkter, beräknas kosta årsvis: kylskåp modell äldre cirka 700 kr/år, kylskåp ny modell cirka 200 kr/år, kaffebryggare cirka 450 kr/år och TV cirka 200 kr/ år.

Prisvärda och effektiva system

Hur du än väljer handlar det i slutändan om några hundralappar per år för en normalstor villa, medan det för en större villa kan landa på uppåt en tusenlapp. Lägst omkostnader får du i princip alltid med ett så kallat split-system som du kan beställa här hos oss på Polarpumpen. Våra auktoriserade installatörer hjälper dig såklart med allt du behöver.

Det som är viktigt att notera är att AC inte längre anses vara en lyxvara, utan att det numer tillverkas både prisvärda och effektiva system som ger ett behagligt inomhusklimat.

Mer om energiförbrukning i villa

Ring oss

Ta hjälp av våra säljare, om funderar på att skaffa AC. De svarar gärna på alla dina frågor!

0770-777 600