Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Så mycket kostar det att ha AC hemma

Det finns mycket i våra villor som slukar el, exempelvis köksmaskiner, datorer, TV-apparater, belysning etc. Omkring 60 % av den totala elförbrukningen är dock uppvärmningskostnader, beräknat för ett normalstort hushåll på fyra personer. Så hur påverkar AC din energiförbrukning?

Kostnaden är individuell

När du ska räkna ut kostnaden för att ha luftkonditionering i en villa är det viktigt att förstå att denna blir väldigt individuell. Kostnaden beror till största delen på dina och husets förutsättningar: hur stor yta som ska kylas, när och hur villan är byggd, hur mycket du kan och vill betala, hur mycket du använder luftkonditioneringen, hur mycket du vill sänka temperaturen etc.

Vi utgår från följande modell för att räkna ut kostnaden per timme:

Så mycket kostar AC per timme i olika stora hus

Figurerna ovan visar förbrukningen beräknat på ett elpris om 0,8 kr/kWh. Första bilden visar ett hus som är 45 kvadratmeter stort, där kostnaden beräknas till omkring 0,5 kronor per timme. Andra bilden visar ett hus på 60 kvadratmeter, i vilket kostnaden beräknas bli cirka 0,66 kronor per timme och i det tredje huset, som är 80 kvadratmeter stort ligger timkostnaden på cirka 1, 16 kronor.

Prisvärda och effektiva system

Hur du än väljer handlar det i slutändan om några hundralappar per år för en normalstor villa, medan det för en större villa kan landa på uppåt en tusenlapp. Lägst omkostnader får du i princip alltid med ett så kallat split-system som du kan beställa här hos oss på Polarpumpen. Våra auktoriserade installatörer hjälper dig såklart med allt du behöver.

Det som är viktigt att notera är att AC inte längre anses vara en lyxvara, utan att det numer tillverkas både prisvärda och effektiva system som ger ett behagligt inomhusklimat. Avslutningsvis vill vi ge dig en uppfattning om vad andra, för hemmet vanliga eldrivna produkter, beräknas kosta årsvis: kylskåp modell äldre cirka 700 kr/år, kylskåp ny modell cirka 200 kr/år, kaffebryggare cirka 450 kr/år och TV cirka 200 kr/ år.

Mer om energiförbrukning i villa