Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Energiförbrukning dator
Energiförbrukning TV
Energiförbrukning belysning

Energiförbrukning för olika prylar

Förutom de allra största apparaterna i hemmet, finns en del småprylar som kräver el och som därmed bidrar till din energiförbrukning. Genom att ha koll på vilka dessa är, kan du också sänka din energiförbrukning.

Energiförbrukning dator

En stationär dator drar mer ström än en laptop med cirka 200-500 watt vid normal användning. Den drar mindre i viloläge, men det bästa är om den är helt avstängd när den inte används. En laptop drar cirka 20-50 watt, och då endast när den laddas.

Energiförbrukning TV

En ny, modernare tv drar mindre ström än en äldre. Hur mycket den drar beror på dess storlek och om det är en LED eller LCD tv. En LED-tv drar cirka 60-80 W i drift, vilket är cirka tre gånger mer ström än en LCD-tv. Stäng alltid av tv:n helt, eller allra helst via kontakturdragning eller strömbrytare.

Energiförbrukning belysning

Nu kanske man tror att en lampa hit eller dit inte gör så stor skillnad på din elräkning eller din energiförbrukning. Men många bäckar små - genom att till exempel byta ut dina glödlampor till LED lampor, kan du spara en hel del. Visste du att endast 5% av en glödlampas energi går åt till att faktiskt lysa upp ett rum. En kilowattimme räcker till 25 timmar med en glödlampa, men 1000 timmar med en LED-lampa.

Så ett bra tips är att se över sin belysning hemma, byt ut gamla glödlampor till LED och släck i alla rum du inte vistas i. Och under jul när man bara vill vara omgiven om mysljus? Ja, då är det enkelt gjort att byta ut alla små lampor till ljusstaken till LED lampor, de drar i princip ingenting, på sin höjd ett par kronor under hela julen. Tänk samma med julgransljus och stjärnor - dessa tänker man inte alltid på att byta ut men genom att använda LED kan du med gott samvete njuta av fint ljus hela möka vintern lång.

Visste du...
Att en LED lampa faktiskt har 25 gånger så lång livslängd som en vanlig glödlampa, den behöver inte heller samma energi för att ge ljus. 

Elförbrukning mobil

Hur mycket el mobilen drar beror till stor del på hur ofta du laddar den och då hur mycket, men faktum är att en mobil kräver ganska lite el i jämförelse med andra prylar i hemmet. För en normal mobilanvändare kan förbrukningen ligga på runt 20 kWh/år.

Du har säkert hört att det är viktigt att dra ut sladden för prylar när de inte används. För just mobilen spelar det dock inte så stor roll. En undersökning visar att elförbrukningen för en laddare som sitter i är ca 0,05 W eller 0,45 kWh/år, så det är inte särskilt mycket el som går förlorad på att laddaren sitter i.

Elförbrukning övriga prylar

Hur långt räcker 1 kWh för att driva några vanliga prylar i hemmet?

  • Dammsugare - 1 timme och 26 minuter
  • Hårtork - 30 minuter
  • Strykjärn 25 minuter
  • Elvisp - 3 timmar och 20 minuter
  • Kaffebryggare - 65 koppar
  • Robotgräsklippare - 6 dagar