Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Hur mycket el förbrukar en tvättmaskin?
Hur mycket el förbrukar en torktumlare?
Hur kan jag spara el i tvättstugan?

Energiförbrukning tvättstuga

Har du en tvättstuga brukar där stå ett par maskiner som drar en del ström - nämligen tvättmaskin och torktumlare.

Men här kan också finnas torkskåp, avfuktare och i vissa fall även husets panna och varmvattenberedare. Om husets värme och varmvatten produceras i tvättstugan, kan du klicka dig vidare via länkarna nedan för att få veta mer om detta.

Hur mycket el förbrukar en tvättmaskin?

Tvättmaskinen är en stor elförbrukare i huset. En tvätt brukar gå på 0,5-2 kWh beroende på vilken temperatur och program det rör sig om. Om du kör två tvättmaskiner i veckan blir det ungefär 150 kWh/år. Har du barn i familjen tvättar du förmodligen oftare än så. 4 tvättar i veckan blir ca 300 kWh/år och 6 tvättar per vecka blir 450 kWh/år. 

Visste du att...
det är stor skillnad på att tvätta på olika grader. Att köra en tvätt på 4 kilo på 60 °C förbrukar 1,4 kWh, medan samma tvätt på 40 °C endast förbrukar 0,6 kWh.

Hur mycket el förbrukar en torktumlare?

En torktumlare förbrukar faktiskt tre gånger så mycket energi som en tvättmaskin, för att ta hand om samma mängd tvätt. Att köra en torktumlare kräver vanligtvis mellan 2-10 kWh per gång. Vilket program du använder, mängden tvätt och hur ofta har stor påverkan på årsförbrukningen, men det är vanligt att torktumlaren står för 800-1200 kWh/år.

Visste du att...
det finns energisnåla torktumlare, som använder värmepumpsteknik.

Torkskåp - elförbrukning

Förbrukningen bor som vanligt på hur mycket torkskåpet används. En gång i veckan kan innebär uppåt 500 kWh/år. Används det två gånger per vecka rör det sig om 100 kWh/år. Ett nyare torkskåp drar betydligt mindre el än ett gammalt. Men en torktumlare drar mindre energi, så kan du välja är torktumlaren att föredra.

Hur mycket el förbrukar en avfuktare?

För att tvätten ska torka tillräckligt fort om du hänger den i tvättstugan, kan du behöva använda dig av en avfuktare. Om tvätten torkar långsamt, kan du få problem med att tvätten luktar unket. De höga fuktnivåerna i tvättstugan kan också leda till fuktproblem. 

Att torka tvätt med avfuktare drar mellan 1,37-3,05 kWh för en tvätt, enligt tester från Energimyndigheten. Att hänga tvätten och sätta på avfuktaren, är alltså betydligt mer energisnålt än att köra torktumlaren.

» Mer om elförbrukning med avfuktare

Hur kan jag spara el i tvättstugan?

  • Tvätta på lägre temperatur.
  • Tvätta fulla maskiner.
  • Använd kläderna fler gånger innan du tvättar dem.
  • Låt tvätten torka hängande, gärna utomhus.
  • Vintertid kan du torka tvätten i andra delar av huset. På vintern har vi ofta för torrt inomhus, så extra fukt i exempelvis vardagsrum eller sovrum är bara bra. 
  • Undvik kläder som måste strykas - både skönt att slippa och du sparar energi!
Ta hjälp av energimärkningen
Energimärkningen kan hjälpa dig att hitta energieffektiva produkter. Behöver du byta ut kökets vitvaror gör du klokt i att titta på energietiketterna.