Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
Vad är AC och luftkonditionering utan utedel?
I artikeln...
Vad är skillnaden med AC utan utedel och vanlig AC?
Hur fungerar luftkonditionering utan utomhusdel?
AC utan slang!

Vad är AC och luftkonditionering utan utedel?

En AC utan utomhusdel är i princip samma sak som en fast installerad AC med skillnaden att den endast består av en innedel som kan monteras högt eller lågt på väggen i det rum du vill kyla. En AC utan utomhusdel har dock samma funktion som vanlig luftkonditionering. Nämligen att sänka din inomhustemperatur genom att förflytta varm inomhusluft till utsidan av huset.

Vad är skillnaden mellan AC med utomhusdel och AC utan utedel?

Den ganska självklara skillnaden mellan vanlig luftkonditionering och AC utan utomhusdel är att den senare saknar just en utedel. I praktiken innebär detta att AC:n kyler ditt hem genom att förflytta varm luft via två hål i väggen vilket gör att du slipper ett aggregat på utsidan som tar plats och gör åverkan på fasaden.

En AC utan utedel kan placeras på olika höjd inomhus. En vanlig AC behöver placeras högt upp på väggen och inomhusdelen är oftast större.

AC utan slang innebär att du kan installera själv

Dessutom kräver inte installationen av AC utan utomhusdel att någon kyltekniker är närvarande. Du kan med andra ord enkelt installera denna AC på egen hand. Anledningen är att monteringen av AC i vanliga fall innebär att man måste kunna hantera det köldmedium som används för att kyla ner luften. Detta arbete slipper du när du väljer en AC utan utomhusdel då lösningen är komplett och endast kräver att du gör två hål i väggen.

Hur fungerar luftkonditionering utan utomhusdel?

AC utan utedel använder värmepumpsteknik för att kyla din inomhusluft. Det innebär att många AC utan utomhusdel även kan producera värme, vilket gör denna typ av AC till ett vanligt inköp till attefallshus och andra mindre utrymmen där man vill ha värme och kyla året runt.

Vilken luftkonditionering är bäst?

Vilken AC som är bäst för dig beror helt på dina behov och husets förutsättningar. En AC utan utomhusdel är det bästa alternativet när du vill ha en kompakt lösning som ger både kyla och värme utan att ta upp mycket plats. Du som inte vill göra åverkan på din fasad, som inte har plats för ett aggregat på utsidan eller som vill kunna montera din AC smidigt på egen hand gör rätt i att välja luftkonditionering utan utedel. Fördelen med att endast ha en innedel är dessutom att du med större frihet kan välja att placera din AC högt eller lågt på väggen, allt efter dina egna preferenser.

Välj AC utan utedel när du vill:

  • Slippa utomhusdel.
  • Minimera håltagning och göra så lite åverkan på fasaden som möjligt.
  • Vill kunna placera din inomhusdel på olika höjd.
  • Vill få både kyla och värme.
  • Vill kunna installera din AC på egen hand.
  • Har ett mindre utrymme du vill kyla och värme, exempelvis attefallshus.
Liten AC med hög effekt
Läs mer om fördelar med att välja AC utan utomhusdel här!

Hitta rätt lösning för din luftkonditionering, aircondition och AC 

  • Fast installerad AC är det mest effektiva sättet att få luftkonditionering hemma. Den kan kyla stora ytor och till en låg energiförbrukning.
  • Luftkonditionering utan utedel är ett bra alternativ när du vill ha en effektiv AC men undvika aggregat på utsidan av huset.
  • Portabel luftkonditionering är det bästa alternativet i lägenhet där det är svårt att installera fasta aggregat.
  • Luftkylare är ett miljövänligt alternativ saknar miljöskadligt köldmedium samt har lägre energiförbrukning.