Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Vad är AC och luftkonditionering utan utedel?
I artikeln...
Vad är skillnaden med AC utan utedel och vanlig AC?
Hur fungerar luftkonditionering utan utomhusdel?
AC utan slang!

Vad är AC och luftkonditionering utan utedel?

En AC utan utomhusdel är i princip samma sak som en fast installerad AC med skillnaden att den endast består av en innedel som kan monteras högt eller lågt på väggen i det rum du vill kyla. En AC utan utomhusdel har dock samma funktion som vanlig luftkonditionering. Nämligen att sänka din inomhustemperatur genom att förflytta varm inomhusluft till utsidan av huset.

Vad är skillnaden mellan AC med och utan utedel?

Den ganska självklara skillnaden mellan vanlig luftkonditionering och AC utan utomhusdel är att den senare saknar just en utedel. I praktiken innebär detta att AC:n kyler ditt hem genom att förflytta varm luft via två hål i väggen vilket gör att du slipper ett aggregat på utsidan som tar plats och gör åverkan på fasaden.

En AC utan utedel kan placeras på olika höjd inomhus. En vanlig AC behöver placeras högt upp på väggen och inomhusdelen är oftast större.

Du får installera själv

Dessutom kräver inte installationen av AC utan utomhusdel att någon kyltekniker är närvarande. Du kan med andra ord enkelt installera denna AC på egen hand. Anledningen är att monteringen av AC i vanliga fall innebär att man måste kunna hantera det köldmedium som används för att kyla ner luften. Detta arbete slipper du när du väljer en AC utan utomhusdel då lösningen är komplett och endast kräver att du gör två hål i väggen.

Hur fungerar luftkonditionering utan utomhusdel?

AC utan utedel använder värmepumpsteknik för att kyla din inomhusluft. Den fungerar därför precis som andra AC-aggregat, men all teknik sitter i samma enhet. Två hål i väggen står för luftflödet och därför brukar denna sort ibland även tala om AC två hål i väggen. Eftersom man inte måste sluta en köldmediekrets mellan utedel och innedel vid installationen, får man också installera denna typ av AC själv.

» Mer om hur AC fungerar (värmepumpsteknik)

Kan AC utan utedel även producera värme?

Många AC utan utomhusdel kan även producera värme, vilket gör denna typ av AC till ett vanligt inköp till attefallshus och andra mindre utrymmen där man vill ha värme och kyla året runt.

De är dock inte alltid utvecklade för nordiskt klimat och det är inte säkert att de klarar av att värma vid lägre utomhustemperaturer, särskilt i kombination med den luftfuktighet vi vanligtvis har vintertid i Sverige, så kolla vilka temperaturer den förväntas klara innan du planerar att använda den för uppvärmning.

Är luftkonditionering utan utedel bäst för mig?

Vilken AC som är bäst för dig beror helt på dina behov och husets förutsättningar. En AC utan utomhusdel är det bästa alternativet när du vill ha en kompakt lösning som ger både kyla och värme utan att ta upp mycket plats. Du som inte vill göra åverkan på din fasad, som inte har plats för ett aggregat på utsidan eller som vill kunna montera din AC smidigt på egen hand gör rätt i att välja luftkonditionering utan utedel. Fördelen med att endast ha en innedel är dessutom att du med större frihet kan välja att placera din AC högt eller lågt på väggen, allt efter dina egna preferenser.

Välj AC utan utedel när du vill:

  • Slippa utomhusdel.
  • Minimera håltagning och göra så lite åverkan på fasaden som möjligt.
  • Vill kunna placera din inomhusdel på olika höjd.
  • Vill få både kyla och värme.
  • Vill kunna installera din AC på egen hand.
  • Har ett mindre utrymme du vill kyla och värme, exempelvis attefallshus.
Till AC utan utedel
Här hittar du hela vårt sortiment av AC utan utedel. Se vilken som passar dina önskemål bäst.