Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
En värmepump är ett av de bästa sätten att spara energi hemma.
I artikeln...
Olika värmepumpar
Vad i huset förbrukar mest el?
Spara el på uppvärmning och tappvatten

Energibesparing hemma med värmepump

Med en värmepump av något slag, som antingen primär uppvärmningskälla eller sekundär värmekälla, finns mycket pengar att spara. Eftersom uppvärmning av hus och tappvatten är de största energislukarna i hemmet, sparar man ofta mycket mer energi om man gör energibesparingsinsatser där, jämfört med att exempelvis byta lampor eller kylskåp.

Olika värmepumpar att installera hemma

Det mest energisnåla och smidiga alternativet är i de allra flesta fall att installera en värmepump. En luftvärmepump, om du har direktverkande el, och en luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump eller bergvärmepump om du har vattenburen värme. Läs närmare om hur mycket du kan spara för de olika värmekällorna genom att välja värmepump nedan.

En luftvärmepump ger bara energibesparing på uppvärmning av hus. Luft-vattenvärmepumpar, frånluftsvärmepumpar och bergvärmepumpar sparar energi både på uppvärmning av hus och tappvatten. En värmepumpsberedare sparar istället endast energi på tappvatten, vilket gör att de passar bra i hus utan ett vattenburet uppvärmningssystem.

 

Visste du att
Du kan spara upp till 80 % av dina värmekostnader med en värmepump?

Vad i huset förbrukar mer energi?

I ett normalt hus med direktverkande el går ca 58 % av energiförbrukningen till uppvärmning och runt 16 % av energiförbrukningen till uppvärmning av tappvatten. Övriga 25,5 % går till hushållsel (kyl, tvättmaskin, lampor, kaffebryggare, tv, mobilladdning etc.). Exakt hur energifördelningen ser ut i ditt hus beror bland annat på hur huset är konstruerat, vilket värmesystem som finns, vilka maskiner ni har i huset, hur ni använder dessa.

» Läs mer om normal energiförbrukning i villa, lägenhet och sommarstuga

Spara energi på tappvatten

Uppvärmning av tappvatten står ofta för närmare 1/5 av husets energiförbrukning. Även här finns det alltså mycket energi att spara. Om du har vattenburen värme, kombineras vanligtvis uppvärmningen, så att du värmer allt vatten med samma värmesystem. Här finns gott om alternativ att välja på. Om du däremot har luftburen värme, blir valet mer begränsat. Den mest energieffektiva uppvärmningen får du med en värmepumpsberedare. Fundera också på om ni kan begränsa användningen av varmvatten, exempelvis genom att ta kortare duschar.

» Läs mer om uppvärmning av varmvatten