Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Placering av poolvärmepump
Koppla poolvärmepump
Installera poolvärmepump själv

Koppla in poolvärmepump

Här går vi igenom hur du kopplar in din nya poolvärmepump. Är du osäker på hur man installerar en poolvärmepump, ta hjälp av en installatör för att säkerställa att den fungerar som den ska.

Placering för en korrekt poolvärmepump-installation

Har du köpt en poolvärmepump och ska nu installera den? Allra först måste du se till att placeringen av den är korrekt genom att följa dessa steg:

  • Poolvärmepumpen ska placeras inom en 7,5 meters radie från poolen och med fri tillgång till luft.
  • Underlaget ska vara plant och stabilt, gärna på en gjuten platta eller liknande, inte direkt på mark.
  • Se också till att den placeras nedströms från poolens cirkulationspump och rening, men innan kemikalier tillsätts.

» Mer om placering av poolvärmepump

Att installera eller koppla poolvärmepump

Det går att utföra poolvärmepumpens vattenkopplingar för den vana händige. Instruktioner kring hur du utför vattenkopplingarna hittar du i din manual. Tänk på att arbete med el och vatten ihop, kan vara direkt livsfarligt, om man inte har koll på vad man gör. 

När det kommer till elen ska poolvärmepumpen anslutas till ett jordat uttag och skyddas av en jordfelsbrytare. Vissa poolvärmepumpar levereras med stickpropp och vissa kräver fast installation. Fast installation ska alltid utföras av en elektriker. Generellt är det poolvärmepumpar för lite större pooler som brukar kräva en fast installation. Tänk på att diskutera med elektrikern om du behöver en fast el-installation och vill kunna förvara poolvärmepumpen inomhus på vintern, så ni hittar en passande lösning.

» Energismarta poolvärmepumpar

Får jag installera poolvärmepump själv?

Ja, du får installera poolvärmepumpen själv, men om det krävs en fast el-installation måste detta utföras av en certifierad elektriker.

När du investerat en större summa pengar i en pool och en ny poolvärmepump, kan det vara smart att också köpa till installation. Du kan även välja att köpa till olika elpaket, om detta behövs. Det kan också vara bra att tänka på om du installerar själv, att försäkringen och garanti kanske inte täcker skador eller andra poolvärmepumpsrelaterade problem.

» Köp installation till poolvärmepump här