Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vilket golv passar bäst till golvvärme?
Funkar det med trägolv till golvvärme?
Vilket flytspackel passar bäst till golvvärme?

Vilket golv är bäst till golvvärme?

Funderar du på att lägga golvvärme och vill ha ut bästa möjliga effekt. Då ska du fundera lite extra på vilket golv du väljer.

Vilket golv passar bäst till golvvärme?

Allra bäst passar det med klinker eller stengolv. Dessa golv har goda termiska egenskaper och både leder och behåller värmen bra. Andra tunnare golv som plastmattor och tunnare laminat- och vinylgolv brukar också passa bra till golvvärme. Var noga med att kontrollera så att den lösning du har tänkt dig verkligen passar.

Läs mer:

Funkar det med trägolv till golvvärme?

Ja, det funkar med trägolv, men det är viktigt att du inte lägger ett för tjockt golv, eftersom det leder värmen sämre. Var noga med att kontrollera så att golvet du tänker lägga, faktiskt passar till golvvärme.

» Mer om golvvärme och trägolv och parkett

Vilket flytspackel passar bäst till golvvärme?

Det är vanligt att man flytspacklar runt golvvärmen för att få en jämn yta att lägga golv på. Hur tjockt lager man behöver beror på vilket system man vill lägga. Det är viktigt att flytspacklet får torka ut ordentligt innan golvvärmen slås på, för bäst resultat (undvika sprickor). Vanligtvis använder man fiberförstärkt flytspackel som har bättre hållfasthet. Kontrollera så att du väljer ett flytspackel som passar till golvvärme.

» Golvvärme och flytspackel

Hur fungerar det med golvvärme och betonggolv?

Att gjuta in golvvärme i betongplatta är vanligt vid nybyggnation och en bra lösning. För att detta ska funka bra bör det vara gott om isolering under, så att du värmer upp huset och inte jorden under. Även om man har en befintlig betongplatta utan golvvärme, kan detta gå att lösa, men det är framför allt mängden isolering som är viktig. Det kan gå att bygga på höjden ovanpå betongplattan, men i källare med lågt i tak, kanske man istället väljer att bila upp det gamla golvet, så man slipper tumma på takhöjden.

» Golvvärme, betong och betongplatta

Är vattenburen golvvärme på bjälklag en bra lösning?

Vill du lägga vattenburen golvvärme på träbjälklag? Det kan oftast bli en riktigt bra lösning. Man brukar byta ut golvspånskivorna mot så kallade spårskivor med färdiga spår för golvvärmen. Denna lösning är särskilt bra eftersom den inte bygger så mycket på höjden. 

» Hur lägger man vattenburen golvvärme på träbjälklag?

Läs mer om golvvärme