Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vattenburen golvvärme vid konstruktion av betongplatta
Hur gör jag med övervåningen?
Kan jag lägga vattenburen golvvärme på befintlig betongplatta?

Golvvärme, betong och betongplatta

Idag är det väldigt vanligt att man gjuter in golvvärme direkt i betongplattan vid nybyggnation. Med dagens välisolerade plattor, i kombination med en värmepump är detta ett mycket effektivt uppvärmningssystem.

Vattenburen golvvärme vid konstruktion av betongplatta

När man gör en platta, har man också möjligheten att gjuta in vattenburen golvvärme direkt i plattan. I dessa fall väljer man alltid vattenburen golvvärme, då direktverkande värme (el-golvvärme) inte uppfyller kraven vid nybbygnation. För att golvvärme ska funka bra, är det väldigt viktigt att man har tillräcklig med isolering under, minst 200 mm, men man brukar rekommendera 300 mm.

Den vattenburna golvvärmen är särskilt effektiv vid lågtempererad uppvärmning (värmepump), eftersom värmepumpen ger bäst effekt vid lägre temperaturer.

» Läs mer om nybyggnation

Hur gör jag med övervåningen?

Även på övervåningen kan man välja vattenburen golvvärme. Här finns särskilt system med spårskivor, som ersätter de vanliga golvskivorna. Man kan också välja att ha radiatorer på övervåningen, vilket också är vanligt. Då behövs en shunt, så man kan ha olika framledningstemperatur. Golvvärme är särskilt vanligt just i bottenplattan.

» Mer om golvvärme på övervåning

Kan jag lägga vattenburen golvvärme på befintlig betongplatta?

Om du redan har en betongplatta utan vattenburen golvvärme, kan det finnas möjlighet att installera detta. Till stor del beror det på vad du har för isolering. Vattenburen golvvärme i betong kräver bra isolering under, annars riskerar man problem med fukt och hög energiförbrukning. Vid äldre plattor finns inte alltid tillräckligt med isolering och då är detta något man måste fixa. Detta kan bygga mycket på höjden, om allt det nya läggs uppepå. Det kan också finnas möjlighet att bila upp det gamla betonggolvet och ersätta med bättre isolering. Då behöver inte golvvärmen bygga extra på höjden, men det är ett betydligt större och dyrare projekt.

» Hur mycket bygger golvvärme på höjden?

Läs mer om golvvärme