Metoden är mycket ekonomisk och praktiskt och kräver mycket lite underhåll efter att installationen är klar. Tack vare den relativt konstanta temperaturen i grundvattnet utgör bergvärme en pålitlig uppvärmningsmetod då den inte är beroende av vind, sol, vatten eller utomhustemperaturer. Faktum är att en bergvärmepump ger den största energibesparingen av alla värmepumpar och gör det möjligt för dig att sänka dina värmekostnader med upp till 80 % samtidigt som din initiala investering återbetalar sig själv.
Så fungerar bergvärme
För att kunna utnyttja den lagrade värmen som finns i marken borrar man ett hål i berggrunden. Hur djupt man behöver borra beror på hur mycket energi man behöver utvinna, men vanligtvis krävs ett djup på 70 - 200 meter.
I det borrade hålet för man ner en kollektorslang med brinevätska, som värms upp av grundvattnet. Den uppvärmda vätskan leds sedan tillbaka till värmepumpen, där värmen överförs till värmepumpens köldmedium, som då övergår i gasform. Köldmediet förs i sin tur vidare till en kompressor där den komprimeras ytterligare och då tvingas temperaturen upp ytterligare. I värmepumpens kondensor avger gasen sin värme och värmer vattnet som cirkulerar i husets värmesystem. När köldmediet avger sin värme, minskas trycket på köldmediet, som då blir riktigt kallt och är redo för ett nytt möte med den betydligt varmare brinevätskan.
Läs mer: