Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vilken storlek på tank?
Välja integrerad eller separat varmvattenberedare?
Elpatron

Tappvarmvatten med bergvärmepump

En bergvärmepumpar ger värme till vattenburen uppvärmning och tappvarmvatten. Till detta krävs en så kallad ackumulatortank. Det finns bergvärmepumpar med inbyggd tank eller separat tank.

Här går vi igenom vad du ska tänka på vid val av bergvärmepump, så att du får tappvarmvatten som matchar husets behov.

Storlek på ackumulatortank?

Vanliga ackumulatortankar är på 200 eller 300 liter. Generellt säger man att 200 liter räcker till en familj med normal varmvattenanvändning. Om du har badkar rekommenderas ofta 300 liter, vilket du också bör överväga om det finns familjemedlemmar som gärna duschar varmt och länge. De flesta värmepumpar med inbyggd tank, har en tankstorlek på ca 200 liter, så om du har ett större varmvattenbehor, behöver du välja en värmepump med separat ackumulatortank.

» Här hittar du olika ackumulatortankar

Integrerad eller separat varmvattenberedare?

Det finns bergvärmepumpar där värmepump och varmvattenberedare är integrerade i en och samma enhet. Detta passar dig som klarar dig med en tankvolym på ca 200 liter och är praktiskt när man installerar ett helt nytt system. Separat eller integrerad varmvattentank har ingen betydelse för effekten, men en värmepump med inbyggd varmvattenberedare tar mindre golvyta i anspråk och vanligtvis blir investeringskostnaden något lägre.

Andra bergvärmepumpar har en separat varmvattentank. Detta är ett passande alternativ om man vill ha en större tankvolym, eller om man har lågt i tak, eftersom bergvärmepumpen och varmvattentanken då upptar mer golvyta, istället för att bygga extra mycket på höjden. Vid riktigt lågt i tak, kan det även finnas möjlighet att installera en horisontell varmvattentank.

Det kan gå att koppla på en ny bergvärmepump på husets befintliga varmvattenberedare, istället för att skaffa en ny. Detta gör man framför allt när man använder flera separata värmekällor. Om du undrar om det går att använda din varmvattenberedare ihop med en ny bergvärmepump, rekommenderar vi att du kontaktar våra rådgivare (0770 - 777 600).

Till produkter:

Inbyggd elpatron

De flesta varmvattenberedare för bergvärmepumpar har en inbyggd elpatron, som hjälper till vid behov. I vissa fall är detta ett tillval. Om du alltid vill vara säker på att få tillgång till varmvatten och uppvärmning, bör du ha en inbyggd elpatron. Elpatronen ger ett extra skydd, i och med att den kan ge värme, om något är fel med värmepumpen. Dessutom kan den hjälpa till under vintern, så att du alltid har tillräckligt med värme. Elpatron krävs också för att legionellaskydd ska kunna utnyttjas.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump, installation, utbyte och smarta tillbehör