Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Behöver du komplettera din olje- eller gaspanna?
Därför är en luft-vattenvärmepump ett bra komplement
Luft-vattenvärmepump som komplement till oljepanna

Oljepanna eller gaspanna med luft-vattenvärmepump som komplement

Oljepannan eller gaspanna är inte vänlig mot vare sig miljön eller plånboken. Däremot kan den fungera bra som komplement, då en värmepump kan behöva hjälp, någon gång då och då vid en köldknäpp till exempel. Är det läge för dig att se på komplement till olja eller gas?

Luft-vattenvärmepump är ett perfekt komplement till oljepanna 

En del av våra kunder undrar om en luft-vattenvärmepump vore en bra lösning för att komplettera en oljepanna eller gaspanna. Det kan det absolut vara. Då har du en kostnadseffektiv lösning som också är betydligt mer miljövänlig, men med ett reservsystem för de riktigt kalla dagar som vi kan få här i Sverige ibland. 

Visste du att...
Det är runt 1 % av småhusen i Sverige som har oljepanna idag och mindre än 1 % som har gaspanna. Många av dessa används i kombination med andra värmekällor, såsom en luft-vattenvärmepump.*

Varför komplettera en oljepanna? 

Förutom miljön tänker man ofta på den stora osäkerheten kring oljepriset i framtiden, när man diskuterar komplement till oljepanna. Oljepriset steg kraftigt under oljekrisen på 70-talet. Sedan har priset pendlat kraftigt, men med en tydlig trend uppåt. Olja är en ändlig naturresurs och bidrar till växthuseffekten, så det finns miljöskäl att minska på användningen. Du kan alltså spara både på miljö och plånbok genom att komplettera din oljepanna. 

Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump 

 

Du utvinner “gratis” energi från omgivningen med en luft-vattenvärmepump. Det är en bra idé att minska din användning av olja och ett bra sätt att göra det är att installera en värmepump. Med en luft-vattenvärmepump får du ett miljömässigt bättre system och du får bättre överblick över dina omkostnader. 

Samtidigt kan det vara idé att spara sin oljepanna för spetsvärme under riktigt kalla dagar. 

Luft-vattenvärmepump som komplement
Här hittar du passande luft-vattenvärmepumpar när du söker ett komplement till oljepanna eller gaspanna.

Detta är en oljepanna 

I en oljepanna skapas värme genom att olja förbränns. Genom att vatten hettas upp sprids värmen via ett vattenburet systemet med rörledningar och radiatorer (i dagligt tal kallat “element”). På så vis blir villan eller byggnaden uppvärmd. Oljepannan hjälper även till med att värma upp tappvattnet. 

Olja var väldigt populärt runt 50- och 60-talen. Den hade ett högt energivärde och var billig. Men efter oljekrisen på 70-talet samt i och med att miljömedvetandet vuxit sig starkare några år senare, har villaägarna letat alternativ. 

Luft-vattenvärmepump som komplement till oljepanna 

En luft-vattenvärmepump som endast består av utedel (monoblock).
Det finns även luft-vattenvärmepumpar med utedel och hydrobox. En mindre inomhusdel, som placeras på väggen och kopplas mot en separat tank.

En luft-vattenvärmepump kan vara ett perfekt komplement till andra värmekällor. Det finns relativt små och enkla luft-vattenvärmepumpar, som på ett smidigt sätt kan komplettera upp en värmekälla som inte riktigt räcker till, dessutom till en förhållandevis billig penning. 

En luft-vattenvärmepump kan också till viss del ersätta en värmekälla som kräver mycket arbete eller är dyr i drift och erbjuda möjligheten att endast använda sin gamla värmekälla till spetsvärme under riktigt kalla dagar. 

Det finns två två sorters luft-vattenvärmepumpar som i huvudsak brukar användas som komplement. Den ena sorten kallas monoblock och består endast av en utomhusdel, som kopplas mot systemet inne i huset. Den andra varianten har en utomhusdel och en hydrobox på insidan. Hydroboxen kan styra uppvärmningen av huset, men måste kopplas mot en separat tank för lagring av värme. 

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten. 

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige