Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Behöver du kompletter din elpanna?
Därför är en luft-vattenvärmepump ett bra komplement
Luft-vattenvärmepump som komplement till elpanna

Elpanna med luft-vattenvärmepump som komplement

En elpanna är inte en optimal metod för uppvärmning om du tänker på energieffektivitet eller kostnad. Lägg till miljöaspekterna så är det läge att se på hur du kan komplettera din elpanna för en framtidssäker lösning.

Hjälp din elpanna på traven

En del användare undrar om man kan komplettera en elpanna på ett bra sätt. Den är inte energieffektiv och det är svårt att överblicka kostnaden i framtiden. En luft-vattenvärmepump är bra komplement till en elpanna.

Visste du att...
Idag använder cirka 4 % av Sveriges hushåll enbart elpanna för uppvärmning. Lägger vi till de som använder den i kombination med värmepump eller trivseleledning blir det 11 %.*

Varför komplettera en elpanna? 

Det är främst på grund av miljöaspekter, de höga omkostnaderna och osäkerhet kring det framtida elpriset man funderar på alternativ eller komplement till sin elpanna. Det finns mer effektiva sätt att använda elen på. Du sparar pengar genom att komplettera din elpanna.

Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump 

Genom att använda en luft-vattenvärmepump kan man vanligtvis sänka energiförbrukningen för uppvärmning av hus och tappvatten med runt 70 %. På så vis får du bättre kontroll på kostnaderna och dessutom ett bättre miljösamvete.

En luft-vattenvärmepumps inomhusdel är egentligen en elpanna. Det finns en elpatron i, som värmer huset med direktverkade el om värmepumpstekniken inte räcker till och som även kan värma huset om värmepumpens kompressor har gått sönder. I många fall kan man använda inomhusdelen separat som elpanna och välja att senare komplettera med en värmepumpsutedel. 

Du kan välja mellan de luft-vattenvärmepumpar som kallas monoblock (endast en utedel) eller en med en liten hydrobox på insidan. I båda fallen är det en luft-vattenvärmepump utan inbyggd varmvattenberedare.

Luft-vattenvärmepump som komplement till elpanna
Här hittar du passande luft-vattenvärmepumpar när du söker ett komplement till din elpanna.

Detta är en elpanna

En elpanna använder elektricitet för att värma upp vatten. Via husets vattenburna värmesystem sprids värmen i bostaden. Med tillhörande varmvattenberedare får du också tappvatten.

På 70-talet när oljekrisen kom och kärnkraften byggdes ut blev elpanna ett populärt system för värme. Den kräver inte så mycket underhåll men det blir en dyr lösning på lång sikt om du enbart förlitar dig på elpanna. 

Luft-vattenvärmepump som komplement till elpanna 

En luft-vattenvärmepump som endast består av utedel (monoblock).
Det finns även luft-vattenvärmepumpar med utedel och hydrobox. En mindre inomhusdel, som placeras på väggen och kopplas mot en separat tank.

En luft-vattenvärmepump kan vara ett perfekt komplement till andra värmekällor. Det finns relativt små och enkla luft-vattenvärmepumpar, som på ett smidigt sätt kan komplettera upp en värmekälla som inte riktigt räcker till, dessutom till en förhållandevis billig penning.

En luft-vattenvärmepump kan också till viss del ersätta en värmekälla som kräver mycket arbete eller är dyr i drift och erbjuda möjligheten att endast använda sin gamla värmekälla till spetsvärme under riktigt kalla dagar.

Det finns två två sorters luft-vattenvärmepumpar som i huvudsak brukar användas som komplement. Den ena sorten kallas monoblock och består endast av en utomhusdel, som kopplas mot systemet inne i huset. Den andra varianten har en utomhusdel och en hydrobox på insidan. Hydroboxen kan styra uppvärmningen av huset, men måste kopplas mot en separat tank för lagring av värme.

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige