Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Behöver du komplettera din fjärrvärme?
Därför är en luft-vattenvärmepump ett bra komplement
Luft-vattenvärmepump som komplement till fjärrvärme

Fjärrvärme med luft-vattenvärmepump som komplement

Vill du komplettera fjärrvärme med ett annat värmesystem? Om du vill ha en lösning lokalt som du själv har kontroll över ska du fundera på ett komplement.

Ta kontrollen med ett eget system

Genom att ha ett komplementerande system till din fjärrvärme får du en backup om något går snett och du har större möjlighet att själv påverka din energikostnad.

Visste du att...
I Sverige är det 3 % som kombinerar fjärrvärme med andra värmekällor. Ungefär 12 % använder enbart fjärrvärme.*

Varför komplettera fjärrvärme?

En fördel med att ha ett komplement till fjärrvärme är att du har en möjlighet att parera prisökningar från fjärrvärmeleverantören. På det sättet har du också ett alternativ som är pålitligt och som du har egen kontroll över.

Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump

Med en egen luft-vattenvärmepump har du kontrollen över din värmeproduktion. Du påverkar själv allt från miljöaspekt till värmeeffektiviteten. Du har kontroll över omkostnader och effektivitet på ett helt annat sätt. Jämfört med andra alternativ är en luft-vattenpump oftast en effektiv och ekonomiskt intressant lösning.

Luft-vattenvärmepump som komplement
Här hittar du passande luft-vattenvärmepumpar när du söker ett komplement till fjärrvärme.

Detta är fjärrvärme

Begreppet fjärrvärme talar inte om hur värmen produceras utan var. Poängen med fjärrvärme är att produktionen sker centralt och att värmen levereras ut till konsument i värmeisolerade ledningsnät. Omkostnader och energieffektivitet kan skilja stort mellan nät på olika orter. Ofta kan det handla om förbränning av flis och sopor men kan ibland vara olja. Även stora bergvärmeanläggningar används i vissa fall för fjärrvärme.

Luft-vattenvärmepump som komplement till fjärrvärme

En luft-vattenvärmepump som endast består av utedel (monoblock).
Det finns även luft-vattenvärmepumpar med utedel och hydrobox. En mindre inomhusdel, som placeras på väggen och kopplas mot en separat tank.

En luft-vattenvärmepump kan vara ett perfekt komplement till andra värmekällor. Det finns relativt små och enkla luft-vattenvärmepumpar, som på ett smidigt sätt kan komplettera upp en värmekälla som inte riktigt räcker till, dessutom till en förhållandevis billig penning.

En luft-vattenvärmepump kan också till viss del ersätta en värmekälla som kräver mycket arbete eller är dyr i drift och erbjuda möjligheten att endast använda sin gamla värmekälla till spetsvärme under riktigt kalla dagar.

Det finns två två sorters luft-vattenvärmepumpar som i huvudsak brukar användas som komplement. Den ena sorten kallas monoblock och består endast av en utomhusdel, som kopplas mot systemet inne i huset. Den andra varianten har en utomhusdel och en hydrobox på insidan. Hydroboxen kan styra uppvärmningen av huset, men måste kopplas mot en separat tank för lagring av värme.

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige