Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Vedpanna med luft-vattenvärmepump som komplement
I artikeln...
Behöver du komplettera din vedpanna?
Därför är en luft-vattenvärmepump ett bra komplement
Luft-vattenvärmepump som komplement till vedpanna

Vedpanna med luft-vattenvärmepump som komplement

Funderar du på att komplettera din vedpanna? Då kanske någon av de här luft-vattenvärempumparna är något för dig? För luft-vattenvärmepumpen och en vedpanna kan utgöra en perfekt kombination.

Luft-vattenvärmepump ett perfekt komplement till ved

Letar du komplement till din vedpanna? I så fall har du kommit rätt. Luft-vattenvärempump och vedpanna kan utgöra en perfekt kombination, där bådas styrkor får komma till sin rätta, samtidigt som nackdelarna förminskas.

Visste du att...
Runt 14 % av småhusen i Sverige har en vedpanna och runt 12 % av småhusen använder också sin vedpanna, för många har även tillgång till kompletterande värmekällor.*

Varför komplettera en vedpanna?

Att elda med ved kräver en del arbete och ett ganska stort vedförråd. Har du egen skog kan det vara billigt, men vill du spara in på arbetet kan du komplettera med en luft-vattenvärmepump som ett billigt och miljösmart komplement och på så vis dra ner på eldningen.

Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump

Luft-vattenvärmepumpen kräver mycket lite underhåll. Samtidigt ger den stabil och säker tillgång till värme och är mycket energieffektiv större delen av året. Om det däremot är riktigt kallt ute, kan det vara idé att stötta upp med din vedpanna. På så vis utgör luft-vattenvärmepumpen och vedpannan en perfekt kombination. Du minskar underhållet och slitet, samtidigt som vedpannan kan rycka in när luft-vattenvärmepumpen inte ger samma energibesparing.

Luft-vattenvärmepump som komplement
Här hittar du passande luft-vattenvärmepumpar när du söker ett komplement till vedpanna.

Detta är en vedpanna

Människan har eldat med ved för värme sedan urminnes tider. I en vedpanna utnyttjas eldning på ett mer sofistikerat sätt. Man eldar i pannan och där värms vatten som i sin tur värmer upp huset och kan användas till att få varmt tappvatten.

Eldning för trivsel i kaminer och kakelugnar är vanligt och i många stugor och fritidshus är det enda källan till uppvärmning. Vedpannor är av naturliga skäl vanligare på landet, hos hushåll som äger egen skog och har gott om utrymme att förvara ved.

Luft-vattenvärmepump som komplement till vedpanna

En luft-vattenvärmepump som endast består av utedel (monoblock).
Det finns även luft-vattenvärmepumpar med utedel och hydrobox. En mindre inomhusdel, som placeras på väggen och kopplas mot en separat tank.

En luft-vattenvärmepump kan vara ett perfekt komplement till andra värmekällor. Det finns relativt små och enkla luft-vattenvärmepumpar, som på ett smidigt sätt kan komplettera upp en värmekälla som inte riktigt räcker till, dessutom till en förhållandevis billig penning.

En luft-vattenvärmepump kan också till viss del ersätta en värmekälla som kräver mycket arbete eller är dyr i drift och erbjuda möjligheten att endast använda sin gamla värmekälla till spetsvärme under riktigt kalla dagar.

Det finns två två sorters luft-vattenvärmepumpar som i huvudsak brukar användas som komplement. Den ena sorten kallas monoblock och består endast av en utomhusdel, som kopplas mot systemet inne i huset. Den andra varianten har en utomhusdel och en hydrobox på insidan. Hydroboxen kan styra uppvärmningen av huset, men måste kopplas mot en separat tank för lagring av värme.

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige