Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Behöver du komplettera din bergvärmepump?
Därför är en luft-vattenvärmepump ett bra komplement
Luft-vattenvärmepump som komplement till bergvärme

Bergvärmepump med luft-vattenvärmepump som komplement

Räcker din bergvärmepump inte riktigt till eller funderar du kanske på att bygga ut huset och har en bergvärmepump som inte kan täcka upp för de nya ytorna? Då kan en luft-vattenvärmepump vara ett perfekt komplement för dig.

Luft-vattenvärmepump ett perfekt komplement till bergvärme  

En luft-vatten värmepump kan utgöra ett perfekt komplement till en bergvärmepump, när det behövs lite extra effekt.  

Visste du att...
Det finns en berg-, sjö eller jordvärmepump i runt 21 % av de svenska småhusen.*

Varför komplettera en bergvärmepump?  

Bergvärmepumpens kapacitet hänger oundvikligen ihop med borrhålets kapacitet. Tyvärr var man i bergvärmepumparnas ungdom lite snåla med borrhålens kapacitet. Det gör att man inte alltid kan använda en så stark bergvärmepump som man önskar i huset och när värmepumpstekniken inte räcker till används elpatron i onödigt stor utsträckning. Att borra ett extra borrhål är ofta ganska dyrt, så därför kan det vara en god idé att komplettera bergvärmepumpen med en liten luft-vattenvärmepump istället.  

Ytterligare en anledning att komplettera bergvärmepumpen, kan vara att du vill bygga ut huset och att borrhålet då inte har möjlighet att täcka värmebehovet.  

Därför bör du välja en luft-vattenvärmepump  

Dagens luft-vattenvärmepumpar är ofta nästan lika effektiva som en bergvärmepump. Genom att komplettera med en luft-vattenvärmepump kan du därför hålla nere omkostnaderna på ett effektivt sätt. Det kan också vara både dyrt och omstädigt att borra extra borrhål för att kunna byta till en kraftiga bergvärmepump. Att installera en liten kompletterande luft-vattenvärmepump är oftast ett både billigare och enklare alternativ, som ger ungefär samma omkostander i slutändan.  

Luft-vattenvärmepump som komplement
Här hittar du passande luft-vattenvärmepumpar när du söker ett komplement till bergvärmepump.

Detta är en bergvärmepump  

De värmepumpar som används för bergvärme, kan egentligen hämta värme från antingen berggrunden, ytjorden, vattendrag eller grundvattnet. En kollektorslang placeras ut, oftast i ett borrhål, och det är vätskan i denna slang som hämtar upp värme. Inne i värmepumpen används sedan värmepumpsteknik för att få ut extra mycket värme, för att värma hus och tappvatten.  

Luft-vattenvärmepump som komplement till en bergvärmepump  

En luft-vattenvärmepump som endast består av utedel (monoblock).
Det finns även luft-vattenvärmepumpar med utedel och hydrobox. En mindre inomhusdel, som placeras på väggen och kopplas mot en separat tank.

En luft-vattenvärmepump kan vara ett perfekt komplement till andra värmekällor. Det finns relativt små och enkla luft-vattenvärmepumpar, som på ett smidigt sätt kan komplettera upp en värmekälla som inte riktigt räcker till, dessutom till en förhållandevis billig penning.  

En luft-vattenvärmepump kan också till viss del ersätta en värmekälla som kräver mycket arbete eller är dyr i drift och erbjuda möjligheten att endast använda sin gamla värmekälla till spetsvärme under riktigt kalla dagar.  

Det finns två två sorters luft-vattenvärmepumpar som i huvudsak brukar användas som komplement. Den ena sorten kallas monoblock och består endast av en utomhusdel, som kopplas mot systemet inne i huset. Den andra varianten har en utomhusdel och en hydrobox på insidan. Hydroboxen kan styra uppvärmningen av huset, men måste kopplas mot en separat tank för lagring av värme.  

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten. 

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige