Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Integrerad eller separat varmvattentank?
Storlek på tank?
Inbygd elpatron?

Tappvarmvatten med en luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump ger värme till vattenburen uppvärmning och tappvarmvatten, till detta krävs en varmvattenberedare. Här går vi igenom vad du ska tänka på vid val av luft-vattenvärmepump, så att du får tappvarmvatten som matchar husets behov.

Integrerad eller separat varmvattentank?

Det finns luft-vattenvärmepumpar där värmepumpens innerdel och varmvattenberedaren är integrerade i en och samma enhet. Detta passar dig som installerar ett helt nytt system, men naturligtvis kan du även då välja att ha ett system med en separat varmvattenberedare. Separat eller integrerad varmvattentank har ingen betydelse för effekten.

Andra luft-vattenvärmepumpar har en separat innerdel och en separat varmvattenberedare. Det kan gå att koppla på en ny luft-vattenvärmepump på husets befintliga varmvattenberedare, istället för att skaffa en ny. Om du undrar om det går att använda din varmvattenberedare ihop med en ny luft-vattenvärmepump, rekommenderar vi att du kontaktar våra rådgivare på 0770-777 600.

Luft-vattenvärmepumpar med varmvattenberedare
Här hittar du luft-vattenvärmepumpar med integrerad varmvattenberedare.
Luft-vattenvärmepumpar utan varmvattenberedare
Här hittar du luft-vattenvärmepumpar med separat varmvattenberedare.

Hur stor varmvattentank eller ackumulatortank behövs?

Vanliga varmvattentank är på 200 eller 300 liter. Generellt säger man att 200 liter räcker till en familj med normal varmvattenanvändning. Om du har badkar rekommenderas 300 liter, vilket du också bör överväga om det finns familjemedlemmar som gärna duschar varmt och länge.

Läs mer:

» Om ackumulatortankar 

Behöver jag inbyggd elpatron?

De flesta varmvattenberedare för luft-vattenvärmepumpar har en inbyggd elpatron, som hjälper till vid behov. I vissa fall är detta ett tillval. Om du alltid vill vara säker på att få tillgång till varmvatten och uppvärmning, bör du ha en inbyggd elpatron. Elpatronen ger ett extra skydd, i och med att den kan ge värme, om något är fel med värmepumpen. Dessutom kan den hjälpa till under vintern, så att du alltid har tillräckligt med värme. Elpatron krävs ocså för att legionellaskydd ska kunna utnyttjas.

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige