Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Luft-vattenvärmepumpar för olika stora hus
Optimala förhållanden i huset
Så får du högre energibesparing

För min husstorlek

När du väljer luft-vattenvärmepump är storleken på ditt boende en av de avgörande faktorerna. Luft-vattenvärmepumpar kommer i olika storlekar, med olika kapacitet och med eller utan vattentank. Hos oss på Polarpumpen kan du hitta luft-vattenvärmepumpar som passar nästan alla sorters hus och fastigheter.

Luft-vattenvärmepumpar för olika husstorlekar

Husstorleken kan vara bra att gå på vid val av luft-vattenvärmepump, även om den inte är exakt. Storleken på hus och var i landet det ligger säger ganska mycket om vilken kapacitet som kan behövas. Lägg till hur bra isolering huset har, eller kanske möjligen när det byggdes, så kan våra rådgivare hjälpa dig fram till rätt luft-vattenvärmepump. Allra bäst är om du vet din nuvarande förbrukning, eftersom det gör att man exakt kan veta vilken kapacitet huset behöver.

Ta hjälp av våra rådgivare

Att hitta rätt kapacitet på en luft-vattenvärmepump är inte helt enkelt. Vi rekommenderar att du tar hjälp av våra kunniga rådgivare, som har fått utbildning på detta. Du når dem på 0770-777 600 eller via vårt offertformulär. 

Hur stort är ditt hus?

Se vilka luft-vattenvärmepumpar som vi rekommenderar för just din husstorlek:

Hus upp till 100 m²
Här listar vi de luft-vattenvärmepumpar som passar dig som har ett hus som är upp till 100 m² stort.
Hus upp till 150 m²
Här listar vi de luft-vattenvärmepumpar som passar dig som har ett hus som är upp till 150 m² stort.
Hus upp till 200m²
Här listar vi de luft-vattenvärmepumpar som passar dig som har ett hus som är upp till 200 m² stort.
Hus upp till 250m²
Här listar vi de luft-vattenvärmepumpar som passar dig som har ett hus som är upp till 250 m² stort.
Hus över 250m²
Här listar vi de luft-vattenvärmepumpar som passar dig som har ett hus som är över 250 m² stort.

Anpassa luft-vattenvärmepump efter husets förutsättningar 

Det finns vissa förhållanden i ditt hus, som påverkar hur effektiv uppvärmningen blir med din luft-vattenvärmepump. Det finns optimala förhållanden som, när de uppnås, innebär en så energieffektiv uppvärmning som möjligt. Dessa är:

Fönster 3-glas
Isolering Vägg cirka 40 cm, Tak cirka 50-60 cm
Drag Inget självdrag

Detta är de optimala förhållandena för att kunna få ut så mycket som möjligt från sin luft-vattenvärmepump. Det är mycket vanligt att man har någon eller två av de bästa förhållandena, men inte alla. Kanske du inte har bytt ut de där gamla fönstren eller så är vinden dåligt isolerad. Då rekommenderar vi att du väljer en något starkare luft-vattenvärmepump, för att täcka behovet av värme. 

En lagom stor luft-vattenvärmepump arbetar tystare, går lugnare och sparar mycket mer energi än en som går på högvarv.

En högre besparing med rätt luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump kommer att ge dig en hög besparing nästan oavsett vilken värmekälla du haft innan. Dock så blir besparingen högre om du har golvvärme hemma snarare än radiatorer. Oberoende storleken på ditt hem så ger golvvärme en högre besparing än radiatorer. Detta för att golvvärme inte behöver en lika hög framledningstemperatur som radiatorer och därför drar mindre energi.

Tvårörssystem brukar passa mycket bra ihop med en luft-vattenvärmepump då radiatorerna är parallellkopplade. I ett ettrörssystem är radiatorerna seriekopplade och man har flera radiatorer efter varandra i samma slinga. Med ett ettrörssystem kan man ibland behöva installera en extra radiator för att kompensera för en lägre framledningstemperaturen.

Varför kan jag inte låta min luft-vattenvärmepump gå på maxkapacitet?

Man brukar räkna med att en luft-vattenvärmepump ska klara cirka 90 % av ditt hus uppvärmning utslaget över året. Då är både värme och varmvatten inräknat. Att låta din luft-vattenvärmepump gå på högvarv sliter på pumpen och ger din luft-vattenvärmepump en kortare livslängd och inte en lika hög besparing. Det är därför bättre att överdimensionera snarare än underdimensionera din luft-vattenvärmepump.

Är ditt hus på precis på kvadratmetern 150 m² rekommenderas en luft-vattenvärmepump med större kapacitet för att pumpen inte ska gå på högvarv för att värma ditt hus. Något som inte är bra för varken värmepumpen eller besparing.

Ta hjälp av våra luft-vattenvärmepump rådgivare när du gör ditt val

Att hitta rätt kapacitet på en luft-vattenvärmepump är inte helt enkelt. Vi rekommenderar att du tar hjälp av våra kunniga rådgivare, som har fått utbildning på detta. Du når dem på 0770-777 600 eller via vårt offertformulär