Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Att rena ditt vatten när du har egen brunn är inte svårt, och behöver inte vara dyrt.
I artikeln...
Vanliga problem med egen brunn
Hur renar jag vatten från egen brunn?
Effektiva vattentester och vattenrenare som gör jobbet

Vattenrening med egen brunn

Har du egen brunn är det särskilt viktigt att använda dig av ett väl beprövat vattenreningssystem som verkligen gör jobbet.

Med egen brunn är det viktigt att regelbundet testa kvaliteten på dricksvattnet på grund av vanligt förekommande problem med ytvatten som läcker igenom, rostiga brunnslock eller förorenad närmiljö som påverkar grundvattnet.

Med egen brunn är det viktigt att regelbundet testa kvaliteten på dricksvattnet på grund av vanligt förekommande problem med ytvatten som läcker igenom, rostiga brunnslock eller förorenad närmiljö som påverkar grundvattnet. 

Att ha en egen brunn på tomten innebär att du själv ansvarar för brunnen och det vatten som kommer från den. I dag finns det över en miljon hushåll med egen brunn i Sverige och dessa ska regelbundet kontrolleras.

Vanliga problem med egen brunn är ytvatten som läcker igenom, rostiga brunnslock och förorenad närmiljö som påverkar grundvattnet. Det kan vara förvirrande och kännas som ett stort projekt att rena vattnet från egen brunn, men med hjälp av våra lösningar implementerade i ert hushåll kan vi lova en stressfri tillvaro och tillgång till rent och friskt vatten varje dag.

Upp till 7000 liter säkrare och godare vatten varje dag
Slå på kranen med trygghet - våra vattenrenare är utformade för människor som vill ha renare och mer hälsosamt vatten i en enkel lösning. Inga mer filter, vattenflaskor eller kortsiktiga lösningar.

Vanliga problem med en djupborrad brunn

Idag är många brunnar djupborrade, det vill säga att de ger ett bättre grundvatten än vad en egengrävd brunn ger. Problemet med djupborrade brunnar kan vara halterna av bland annat mangan, järn, svavelväte och radon som finns i grundvattnet. Under perioder kan vattenproduktionen minska eller öka beroende på regn eller torka, vilket kan förorena vattnet eller få det att sina.

Vanliga problem med grävd brunn

Vatten från en grävd brunn kan ofta ha ett lågt PH-värde och höga bakteriehalter.

Vatten från en grävd brunn kan ofta ha ett lågt PH-värde och höga bakteriehalter. 

För dig som har en grävd brunn kan problemen bestå i att vattnet som finns i brunnen har ett lågt PH-värde och höga bakteriehalter. Problemen uppstår oftast på grund av yttre påverkan såsom årstid, men var brunnen är grävd geografiskt påverkar också kvaliteten på vattnet. Grävda, grunda brunnar har betydligt mer risk för att bli förorenade. En grund brunn påverkas bland annat av grundvattennivåer, sur nederbörd och föroreningar i jorden.

Vattenprov för dig med egen brunn

Livsmedelsverket rekommenderar att man gör ett vattenprov var tredje år men skulle man misstänka att vattnet på något sätt är förorenat bör ett vattenprov göras så snart det går.

Friskt vatten ska vara en självklarhet för alla, och vi gör det möjligt för dig genom att erbjuda allt inom vattenrening. Livsmedelsverket brukar rekommendera två olika sorters hemmatester, ett som mäter mikrobiologiska parametrar (till exempel koliforma bakterier) och ett som mäter kemiska och fysikaliska parametrar (till exempel tungmetaller och PH-värde).

» Testa ditt vatten

Rent vatten i kranen, varje dag
Bli av med mikroplaster, kemikalier, bakterier och mycket mer med en kompakt lösning - liten nog för att rymmas under diskbänken.

Hur får jag rent vatten med egen brunn?

För att säkerställa att ditt vatten håller en hög kvalitet kan man installera ett vattenreningsfilter vid vatteninloppet av huset. Då får hela huset tillgång till fräscht och friskt vatten. Fördelen är förutom väldigt gott dricksvatten, också att du slipper oroa dig för att svälja vattnet i badrummet när du borstar tänderna eller att din tvätt och disk blir missfärgade. Ett annat alternativ är att installera ett vattenreningssystem under diskbänken, vilken innebär klart och hälsosamt vatten direkt ur kranen i köket, men inte till de andra kranarna i huset.